Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Mladić izumio punjač za telefon koji koristi energiju vašeg tijela

Estonac Michael Vaga (19) dizajnirao je punjač HandEnergy koji je idealan za kampere i planinare. Jednostavnim okretanjem punjača puni se i njegova baterija.

Foto: HandEnergy
15 komentara

Zahvaljujući izumu mladog Estonca svoje gadgete sada možemo puniti jednostavnim okretanjem ruke. Punjač HandEnergy osmislio je Michael Vaga (19), a radi tako da se pokretom ruke aktivira žiroskop u uređaju kojim se potom proizvodi električna energija kojom se može puniti baterija u samom punjaču ili možemo odmah puniti mobitel i druge gadgete. 

Svoj projekt je predstavio na Kickstarteru gdje je iznad planiranih 50.000 eura skupio još 21.333 i sada je mladić iz Minska spreman za izradu i isporuku prvih punjača. 

Foto: HandEnergy

- Sa svakom rotacije ruke povećava se brzina rotora i proizvodi više energije. Prosječna brzina rotora je 5000 o/min. Tu mehaničku energiju pretvaramo u električnu - rekao je Vaga i dodao da je ovo dobar izvor energije u hitnim slučajevima, piše Telegraph

Za razvoj mu je trebalo oko godine dana, a idealnim korisnicima vidi one koji su često daleko od izvora energije. Da bi se baterija u punjaču napunila potrebno je između 40 minuta i sat vremena, a ako istovremeno punite telefon sporiji je 30 posto.  U prodaji će biti od ožujka ove godine po cijeni od 100 eura. 

Foto: HandEnergy

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message