Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Moćnim skenerom otkrit će tajne male mumije iz Egipta

Djevojčica stara pet godina mumificirana je nakon smrti prije 1900 godina u Egiptu. Njena mumija otkrivena je 1911. godine i među rijetkima je koje imaju i portret pokojnika, a sada će 'rendgenom' zaviriti pod tkaninu

Foto: Sveučilište Northwestern

Uz pomoć najnovijeg oblika rendgenskog skeniranja znanstvenici će napokon moći zaviriti ispod tkanina koje štite 1900 godina staru mumiju male egipatske curice. 

Ovo će biti prvi puta da se sinkrotron (akcelerator čestica) koristi na mumiji, kako bi povjesničari mogli dobiti iznimno detaljnu 3D analizu tijela i svega što se nalazi ispod zavoja kojima je omotano tijelo. Pretpostavlja se da je ispod zavoja tijelo petogodišnje djevojčice koja je umrla prije 1900 godina. Osim što je očuvano tijelo, ova je mumija iz kolekcije Sveučilišta Northwestern posebna i po tome što se na njoj nalazi portret dječjeg lica. Taj je portret naslikan i pričvršćen zajedno sa zavojima koji drže i tijelo i jedna je od stotinjak takvih 'portretnih mumija' u kojima je spojen egipatski proces mumifikacije s rimskim slikanjem portreta pokojnika. Upravo taj portret i način ukopa ukazuju da je ova djevojčica morala pripadati i eliti u selu u kojem je živjela.

Dok portret pruža sliku djevojčice kako je nekad izgledala, znanstvenici se nadaju da će ovo skeniranje otkriti puno više o njenom životu i smrti, bez potrebe za diranjem slojeva tkanine. Marc Walton sa Northwesterna za BBC je rekao kako je prilično emotivno kad shvatite koliko je mlada ova djevojčica bila u trenutku smrti. 

Istraga ukazuje na to da je ona bila relativno zdrava i da nije bilo tragova traume koji bi objasnili smrt, pa se pretpostavlja da je umrla zbog malarije ili ospica.

Foto: Sveučilište Northwestern

Mumiju je još 1911. godine otkrio engleski arheolog William Flinders Petri u Havari, a sljedeće godine su je doveli u Chicago. Često je bila na izložbama, no za razliku od mnogih, nju nikad nisu rastvarali. CT skeniranje ovog ljeta bio je prvi pogled ispod tkanine, a prošli tjedan mumiju su odnijeli u laboratorij Argonne. 

Ovdje su sinkrotronom prema tijelu slali snažne i svijetle zrake kako bi mapirali sve strukture ispod površine. Na taj način žele analizirati kosti i zube, ali i što se nalazi unutar lubanje. Walton napominje kako se čini da se ovdje radi o smoli koja se skupila u procesu balzamiranja. Isto tako su otkrili znakove žice oko glave i nogu, no nisu sigurni je li to postavljeno tijekom ili nakon što su našli mumiju 1911. godine. Ovim eksperimentima mogu analizirati strukture i materijale na razini nanotehnologije, a ono što će još pokušati otkriti je i kakve su kosti ove djevojčice. Žele znati je li se kost promijenila s vremenom i kako se te drevne kosti mogu usporediti s našima danas. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message