Obavijesti

Tech

Komentari 5

'Moj Timmy Hartera je robot iz konobe, izgledat će kao čovjek i biti visok skoro dva metra'

'Moj Timmy Hartera je robot iz konobe, izgledat će kao čovjek i biti visok skoro dva metra'
7

Student Karlo Džafić iz Matulja stvara prvog humanoidnog robota u Hrvatskoj. Izgledat će kao čovjek i propričati hrvatski. Gradi ga pomoću 3D printera

VIDEO

Iako vjeruje da svaki mladi čovjek za sebe mora odvojiti barem dva sata slobodnog vremena, u kojima se on osobno bavi sportom, pub kvizovima, druženjima s prijateljima i izletima, student Tehničkog fakulteta u Rijeci Karlo Džafić (25) najviše vremena provodi u konobi svojih roditelja u Matuljima. I to izrađujući - humanoidnog robota zvanog Timmy Hartera.

Ime Timmy dolazi od Timmy Lenox, izmišljenog lika iz serije "Strasti", kojega se Karlo bojao kao dijete, dok Hartera dolazi od naziva simbola zlatnog doba riječke industrije - stare Tvornice papira u Rijeci. Tako, smatra, spaja prošlost i budućnost. Za razliku od lika iz navedene serije, ovaj robot ne izgleda strašno, no kad bude bio dovršen, izgledat će dosta impozantno i biti visok 1,80 metara te možda pričati hrvatski.

Student  iz Matulja 'od nule' izradio svoj prvi humanoidni robot

- Riječ je o InMoove robotu, tj. prvom robotu open sourcea dizajniranom da bude javno dostupan, tj. 3D isprintan u prirodnoj veličini. Moram naglasiti da je autor i idejni začetnik ovoga robota francuski kipar i dizajner Gael Langevin, koji je s nekoliko prijatelja stvorio dizajn 2012. godine te ga ponudio na internetu vjerujući kako bi svatko trebao dijeliti svoje znanje. Tako da ideja nije moja, ali pothvat samostalno napraviti ovakvog robota je veliki. U takve pothvate uglavnom je uključen cijeli tim ljudi. Koliko znam, ja sam prvi u Hrvatskoj tko je ovakvom projektu prionuo samostalno - objašnjava ambiciozni student, kojega od malih nogu zanimaju tehnologija, umjetna inteligencija, robotika i automatizacija.

Ideja za izgradnju robota rodila se prije upisa na fakultet, u ljeto 2019. Dosad je izgradio glavu, ruke i trup. Sve pomoću dva 3D printera, plastičnog materijala i dosta elektronike. U izgradnju je utrošio oko 25.000 kuna.

Student  iz Matulja 'od nule' izradio svoj prvi humanoidni robot

- Posao je jako precizan i zahtijeva veliko strpljenje, milimetri igraju veliku ulogu, pa ako pogriješite, dolazi do pucanja dijelova, što onda iziskuje printanje novih, dakle ponovni financijski i vremenski trošak. Imajte na umu da, kao i kod čovjeka, imamo deset prstiju na rukama i za svaki taj prst morate dobro mehanički provući sve senzore te ih spojiti na servomotore, kako biste napokon mogli ići bilo što programirati. Što napravite za jedan prst, morate ponoviti minimalno još deset puta, ako ne i više, kako biste završili samo ruke. Ovdje se nepreciznost i površne radnje jako skupo plaćaju.

Što se tiče "mozga" robota, on može imati komunikaciju s čovjekom na nekoj bazičnoj razini, za što već postoje gotovi alati na internetu koje trenutačno koristi.

Student  iz Matulja 'od nule' izradio svoj prvi humanoidni robot

- Na RiSTEM konferenciji koja je bila održana na mom fakultetu Timmy je pričao na engleskom. Vidio sam kako je nekoliko studenata sa sarajevskog fakulteta napravilo robota koji govori bošnjački, a to znači da se može isprogramirati i hrvatski - kaže Karlo, koji je imao ponude iz inozemstva, ali želi ostati u Hrvatskoj. Tako će projekt prvog humanoidnog robota u Hrvatskoj završiti tamo gdje je i počeo - u konobi Karlovih roditelja kojima je neizmjerno zahvalan što su mu svoju konobu, do jučer rezerviranu za slavlja i druženja, ustupili bez zadrške. 

POGLEDAJTE VIDEO S GAMEROM PVT MOLE-om: 'SVIRAM KAHON U SVOM BENDU'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama