Obavijesti

Tech

Komentari 22

Na Hvaru pronašli dokaz da je Jadran pogodio veliki tsunami

Na Hvaru pronašli dokaz da je Jadran pogodio veliki tsunami
3

Ogromni asteroid udario je na područje Yucatana u Meksičkom zaljevu, a smatra se odgovornim za izumiranje dinosaura i početak prevlasti sisavaca pa tako i ljudi

VIDEO

Na otoku Hvaru, na području Majerovice, otkriveni su tragovi tsunamija koji je prije 66 milijuna godina izazvanog udarom asteroida odgovornog za izumiranje dinosaura. Njihovo izumiranje dovelo je do razvoja čovjeka i početka dominacije sisavaca. Ove zanimljive informacije otkrilo je istraživanje međunarodne skupine znanstvenika pod vodstvom Hrvatskog geološkog instituta.

Ogromni asteroid udario je na područje Yucatana tj. Meksičkog zaljeva. To potvrđuje krater pronađen na tom području kao i naslage u vodi diljem svijeta u kojima su pronađene čestice nastale prilikom udara.

- Posebnost hvarskog otkrića je u tome što je to prvi trag tsunamija pronađen u plitkovodnim naslagama jedne od tada brojnih tropskih karbonatnih platformi, ali i prvi nađen na području nekadašnjeg oceana Tetisa - objasnio je geolog, dr. sc. Tvrtko Korbar, voditelj istraživanja koje je objavljeno u časopisu Bulletin Američkog geološkog društva.

On dodaje i da su tragovi tog tsunamija u plitkovodnim naslagama vrlo rijetki. Zbog toga je naš nalaz prvi u plitkom moru, ali i prvi na tako velikoj udaljenosti od mjesta udara. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Na području Jadrana i Dinarida u to je vrijeme postojala plitkovodna tropska platforma, gotovo identična današnjim Bahamima. Udar asteroida obilježio je kraj mezozoika, doba gmazova, odnosno početak kenozoika, doba sisavaca, a uz njega su vezane drastične promjene klime na Zemlji. Istrijebljeni su najopasniji predatori dinosauri, što je omogućilo razvoj sisavaca, pa tako i ljudi - kaže Korbar.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota
Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije