Obavijesti

Tech

Komentari 0

Na Reboot Online raspravljali o odgovornom igranju i ulozi 5G-a na razvoj industrjie videoigara

Na Reboot Online raspravljali o odgovornom igranju i ulozi 5G-a na razvoj industrjie videoigara
3

Na panelu o odgovornosti u gamingu poslali su sličnu poruku djeci i roditeljima gamera –  Nije dobro smatrati tablete i mobitele virtualnim „dadiljama“ niti paziti samo na kategorizaciju (PEGI) ili sadržaj igara

VIDEO

Nakon pet završnih mečeva u mobilnoj igri Brawl Stars, ekipa Flow osvojila je naslov regionalnog prvaka 8. sezone A1 Adria Lige pobijedivši tim Winx Club. Tako su Andrey, Adry, DzonDzon i Lavvek osvojili novu prestižnu titulu i veći dio nagradnog fonda za ovu igru koji je iznosio 2.000 eura.

Upravo je Luka Črneli – Lavvek, dokazano jedan od naših najuspješnijih Brawlera, gamera i youtubera bio sugovornik direktoru planiranja i razvoja radijske pristupne mreže u A1 Hrvatska Zoranu Arambašiću. Pod voditeljskom palicom Bare Barukčića – Pougljenog Mrava dvojac je u sklopu panela 5G & Gaming raspravljao o tome kako sve nova mrežna tehnologija pridonosi boljem iskustvu igranja te kako gigabitne brzine i niska latencija već sada utječu na razvoj  gaming industrije. Budućnost online gaminga, streaming servisa, VR-a i AR-a, ali i predviđanje vjerojatne komercijalizacije 6G mreže do kraja desetljeća bile su teme panel rasprave emitirane uživo iz Esports studija u sklopu Reboot Online Games Weeka powered by A1.

Druga panel rasprava na rasporedu imala je aktualnu temu odgovornosti svih sudionika u gaming industriji – od developera do gamera svih uzrasta, uključujući djecu, ali i njihove roditelje. Aleksandar Gavrilović, direktor studija za izradu igara Gamechuck te tajnik Klastera hrvatskih proizvođača videoigara istaknuo je kako je nužna odgovornost svih u gamerskom ekosustavu; developeri moraju biti etični, mora postojati jasan zakonodavni okvir te bi više trebalo ukazivati na pozitivne efekte gejmanja kao što je smanjeni osjećaj izoliranosti u vrijeme pandemije. Negativne učinke i pojave, poput ovisnosti, neumjerenosti, elemenata igara na sreću (tzv. loot boxovi) i diskriminacije opisao je – Tomislav Ramljak, sudski vještak za zlostavljanje djece na internetu i ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. Oba gosta poslala su sličnu poruku djeci i roditeljima gamera –  Nije dobro smatrati tablete i mobitele virtualnim „dadiljama“ niti paziti samo na kategorizaciju (PEGI) ili sadržaj igara.

Gavrilović predlaže roditeljima da upoznaju virtualne prijatelje svoje djece, dok je Ramljak pozvao djecu da roditeljima pokušaju objasniti i zainteresirati ih za to što i kako igraju. Moderator Baro je na kraju podsjetio kako se i A1 Adria Liga od svoje prve sezone zasniva na fair-playu, uzajamnom poštovanju sudionika i nultoj toleranciji na bilo koju vrstu „toksičnosti“, govora mržnje ili diskriminaciju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Do kraja tjedna na programu iz Esports studija još je nekoliko jednako zanimljivih panela, a unutar završnice osme sezone A1AL doznat ćemo i imena najboljih regionalnih esportaša u preostale tri igre: FIFA22 (petak), League of Legends (subota) te CS:GO (nedjelja).

Reboot Online Games Week powered by A1 nastavlja emitirati sadržaj do nedjelje i iz druga dva livestream studija: Core Gaming te Games Industry, a svi fanovi esporta i videoigara mogu se uključiti u humanitarnu akciju. Prikupljaju se sredstva za eksperimentalno liječenje u inozemstvu djevojčice Kiare iz Tribunja kojoj je ljetos dijagnosticiran zloćudni tumor na mozgu, a donirati se može ovdje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle