Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Na Zemlji će temperature rasti, a ozon će rekordno nestajati

Hlađenje u stratosferi i jačanje polarnih vrtloga stvorit će kemijske reakcije koje proizvode molekule s nesparenim elektronima, a one vode do raspada atoma kisika

Pixsell
Foto: Pixsell
1 komentara

Niske temperature u gornjem dijelu atmosfere i dugotrajna prisutnost onečišćenih tvari u ozonu (klorofluorougljika) rezultirat će rekordnim gubitkom zaštite ozona iznad Arktika ovog proljeća, tvrde s njemačkog Instituta za polarna i morska istraživanja.
- Mi smo učinili sve kako bi zaštitili atmosferu od klorofluorougljika, ali i dalje imamo rekordne gubitke ozona. Trenutno smo na relevantnim nadmorskim visinama izgubili pola ozona koji bi trebao biti tamo - rekao je voditelj istraživanja Markus Rex.

Globalno zagrijavanje sigurno pripomaže tome i znanstvenici vjeruju da je odgovorno za hlađenje stratosfere, sloja atmosfere 20 kilometara iznad površine Zemlje gdje se ozonski omotač nalazi. Staklenički plinovi hlade stratosferu i upravo to je razlog zašto su temperature zimi još niže. Ove godine ozon se izgubio iznad Arktika zbog neuobičajenih hladnih temperatura u stratosferi, ali i jačanja tzv. polarnog vrtloga tijekom zime koji jača cirkulaciju hladnog zraka. To rezultira hlađenjem oblaka u vrtlogu i stvara kemijske reakcije koje proizvode visoko reaktivne molekule s nesparenim elektronima. U reakciji s ozonom dolazi do raspadanja njegova tri atoma kisika.

Istom dinamikom stvorena je ozloglašena rupa u ozonu iznad Antarktika. Međutim, sustav cirkulacijskog vrtloga je veći, jači i predvidljiviji iz godine u godinu.

U sljedećih nekoliko desetljeća, hlađenje stratosfere u kombinaciji s globalnim zatopljenjem dovest će do velikih gubitaka ozona, a prosječna temperatura na Zemlji narast će za 0,7 stupnjeva Celzija.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message