Obavijesti

Tech

Komentari 8

Najavili početak upisa u prve razrede pa gotovo sve odgodili

Najavili početak upisa u prve razrede pa gotovo sve odgodili
1

Za liječničke preglede roditelji mogu prijaviti djecu od ponedjeljka 18.svibnja, no razgovori s pedagozima i psiholozima zasad su odgođeni, iako su škole dobile naputak Ministarstva da se pripreme

VIDEO

Od ovog ponedjeljka, 11. svibnja, ponovo se krenulo s procedurom upisa djece u prvi razred osnovne škole. No i ovdje je došlo do mijenjanja odluka i nove zbrke.

Naime, iako je većina škola prema naputku Ministarstva znanosti i obrazovanja roditelje pozvala da se jave školskom liječniku i školskim stručnim službama za utvrđivanje psihofiziološkog stanja djeteta, u srijedu se od ovog drugog odustalo.

Kako nam javljaju iz škola, a potvrdili su i iz MZO, zasad će se provoditi samo liječnički pregledi. Roditelji čija djeca nisu obavila liječnički pregled trebaju se za termin kod školskog liječnika prijaviti na aplikaciji www.terminko.com. od 18. svibnja.

-  Utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta odnosno učenika zbog upisa u prvi razred, kojeg provode Stručna povjerenstva škola i upravni odjeli te gradski ured nadležni za obrazovanje, za sada se još neće provoditi. Upute za način i vrijeme njihova provođenja škole nadležni upravni odjeli te gradski ured za obrazovanje će dobiti kada o tome budu donesene potrebne odluke.
Ministarstvo je pokrenulo žurne izmjene Pravilnika o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika te sastavu stručnih povjerenstava gdje je postupak upisa u 1. razred oš reguliran, a u kontekstu izvanredne situacije pandemije koronavirusa - navodi se u odgovoru Uprave za odgoj i obrazovanje.

Zasad nismo dobili odgovor zašto se odustalo od razgovora sa stručnim službama u školi, no ravnatelji s kojima smo razgovarali su zbunjeni i ljutiti. 

- Dobili smo i striktne upute kako sve provesti, svi moraju biti s maskicama, i dijete i roditelji i pedagoginja. Djetetu se treba mjeriti temperatura itd. Sve smo već pripremili i počeli zvati roditelje, i jutros je stigao dopis da se sve osim liječničkih pregleda otkazuje - kaže nam Igor Matijašić iz OŠ Milana Langa u Bregani.

Prenosimo pritom dio dopisa koji su od Uprave za odgoj i obrazovanje u petak dobile sve osnovne škole:

"Od 11. svibnja 2020. možete započeti sa svim planiranim aktivnostima vezanima uz upis djece u I. razred osnovne škole.
U privitku vam na znanje prosljeđujemo dopis Ministarstva zdravstva upućen zavodima za javno zdravstvo (školska medicina pripada zavodima za javno zdravstvo) i Preporuke Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu (HDŠSM) Hrvatskoga liječničkog zbora. Iz navedenog je vidljivo da školska medicina nastavlja s radom u reaktiviranom opsegu što uključuje i provedbu sistematskih pregleda djeteta prije upisa u prvi razred osnovne škole.
U skladu s rokovima o radu povjerenstava za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta usklađuje se i odobravanje pomoćnika u nastavi."

Prenosimo i obavijesti sa službenih stranica nekih osnovnih škola:

Škole su pritom dale i pravila kojih bi se djeca i roditelji trebali pridržavati prilikom dolaska u školu, od toga da si i roditelji i dijete trebaju izmjeriti temperaturu prije dolaska, a potom će se djetetu na ulasku temperatura opet mjeriti temperatura, da smiju doći u pratnji samo jednog roditelja itd.

No u srijedu su objave morali izmijeniti:

'Upisi za vrijeme godišnjih odmora'

Podsjetimo, ministrica Blaženka Divjak nedavno je u razgovoru za Novu TV izjavila kako će se upisi u prve razrede protegnuti i u vrijeme godišnjih odmora. Roditelji budućih osnovaca već tjednima čekaju odgovor kad će krenuti upisi obustavljeni zbog proglašene karantene zbog epidemije Covid-19. Očito će morati pričekati još malo.

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju