Tech

Komentari 5

Sunce ti poljubim! Sonda je prvi put proletjela kroz Sunčev gonji sloj atmosfere: 'Divovski skok'

Sunce ti poljubim! Sonda je prvi put proletjela kroz Sunčev gonji sloj atmosfere: 'Divovski skok'

Dodir Sunca Parkerovom solarnom sondom monumentalan je trenutak za solarnu znanost i uistinu izvanredan podvig, rekao je Thomas Zurbuchen iz NASA-e

NASA-ina solarna sonda Parker postala je prva letjelica koja je ušla u solarnu atmosferu, objavila je u utorak američka svemirska agencija.

Sonda je proletjela kroz Sunčevu koronu, gornji sloj atmosfere naše zvijezde, prikupivši tamo čestice i podatke o magnetskima poljima, priopćila je NASA, nazivajući tu prekretnicu "divovskim skokom za solarnu znanost".

POGLEDAJTE VIDEO

"Dodir Sunca Parkerovom solarnom sondom monumentalan je trenutak za solarnu znanost i uistinu izvanredan podvig", rekao je Thomas Zurbuchen iz NASA-ine Uprave za znanstvene misije.

"Ne samo da nam ova prekretnica pruža dublji uvid u evoluciju našeg Sunca i njegove utjecaje na naš Sunčev sustav, nego nas i sve što naučimo o vlastitoj zvijezdi, također uči više i o zvijezdama u ostatku svemira."

Svemirska agencija objavila je da je Parker pronašao prave uvjete za ulazak u solarnu atmosferu na 18,8 solarnih radijusa (oko 1,3 milijuna kilometara) iznad sunčeve površine tijekom svog osmog preleta Sunca 28. travnja, a prolazak je trajao nekoliko sati.

"Očekivali smo da ćemo, prije ili kasnije, naići na koronu barem na kratko vrijeme", rekao je Justin Kasper, glavni autor novog članka o prekretnici objavljenom u časopisu Physical Review Letters.

"Ali vrlo je uzbudljivo što smo to već dosegnuli."

Kako se sonda nastavlja spiralno približavati Suncu, na kraju će se približiti na 8,86 solarnih radijusa od površine, priopćila je NASA.

U njezinu sljedećem preletu, očekivanom u siječnju 2022., sonda Parker vjerojatno će ponovno proći kroz koronu, objavila je svemirska agencija.