Obavijesti

Tech

Komentari 66

Dolazi nam potpuna pomrčina: Mjesec će dva sata biti 'krvav'

Dolazi nam potpuna pomrčina: Mjesec će dva sata biti 'krvav'
1

Potpuna pomrčina trajat će 1 sat i 43 minute, a ukupno trajanje od ulaska Mjeseca u Zemljinu posjenu pa do izlaska skoro 4 sata. U istoj noći će i Mars biti u opoziciji i savršeno položen za promatranje

VIDEO

Iz Hrvatskog astronomskog saveza u nedjelju su izvijestili kako će u petak, 27. srpnja, biti najduža potpuna pomrčina Mjeseca ovog stoljeća i bit će vidljiva iz naših krajeva pa će se astronomska motrenja organizirati u gradovima diljem Hrvatske.

Potpuna pomrčina trajat će 1 sat i 43 minute dok će ukupno trajanje pomrčine od ulaska Mjeseca u Zemljinu polusjenu do izlaska iz polusjene trajati skoro 4 sata.

Potpuna pomrčina Mjeseca javlja se kad se poravnaju Sunce, Zemlja i Mjesec koji zbog sjene našeg planeta ima crvenkasto-narančasti sjaj. Upravo zbog toga takve pomrčine često se punom Mjesecu pripisuje i naziv krvavi.  Razlog za takve različite nijanse crvenkastog sjaja su atmosferske prilike na Zemlji koje utječu na prolazak svjetlosti, pa količina prašine, vlage, oblaka ili čak i vulkanske prašine može utjecati na boju Mjeseca. 

Osim potpune pomrčine Mjeseca, iste će noći Mars biti u opoziciji odnosno Mars i Zemlja će biti u vrlo bliskom položaju pa će uvjeti za motrenje Marsa biti savršeni, stoji u priopćenju iz Hrvatskog astronomskog sveza koji taj događaj najavljuju kao astronomski događaj godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Također ističu i da će se Mars u srpnju i kolovozu na nebu isticati svojim sjajem i da će u tom razdoblju biti i sjajniji od Jupitera pa će za to vrijeme preuzeti mjesto četvrtog najsjajnijeg objekta na nebu nakon, naravno, Sunca, Mjeseca i Venere.

Na zapadnom dijelu neba u sumrak će biti vidljiva Venera, dok će na južnom dijelu neba, nakon zalaska Sunca, vidljivi biti Jupiter i Saturn.

Astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim će povodom u petak, 27. srpnja, organizirati astronomska motrenja teleskopima diljem Hrvatske.

Astronomska motrenja bit će organizirana u Daruvaru, Đakovu, Koprivnici i Korčuli, u Korenici i Kutini, na Lošinju, u Ogulinu, Omišu, u Puli i Rijeci, Zadru i u Zagrebu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle