Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
24 komentara

Najduži staž u svemiru: Vratila se nakon 11 mjeseci na ISS-u

Dan 28. prosinca bio je 41-godišnjoj Koch 289. proveden u svemiru, čime je premašila rekord koji je držala također američka astronautkinja (288 dana). Vratila se u četvrtak nakon 328 dana

Foto: NASA
24 komentara

Američka astronautkinja Christina Koch spustila se na Zemlju u četvrtak nakon gotovo godine boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) čime je pretekla ženski rekord boravka u svemiru, objavila je Ruska svemirska agencija (Roskosmos).

POGLEDAJTE VIDEO:

Christina Koch provela je u svemiru 328 dana i spustila se na kozmodrom u stepama Kazahstana u središnjoj Aziji u 9:12 po GMT-u.

S njome su prizemljili i njezini kolege Luca Parmitano iz Europske svemirske agencije te ruski kozmonaut Aleksandar Skvorcov.

VRATILI IH NA ZEMLJU Astronauti u svemiru ispekli kekse, još ih nitko nije probao

Dan 28. prosinca bio je 41-godišnjoj Koch 289. proveden u svemiru, čime je premašila rekord koji je držala također američka astronautkinja (288 dana).

Inženjerka Koch već se upisala u povijest kao sudionica prve 'ženske' svemirske šetnje koju je u listopadu 2019. obavila s Jessicom Meir, biologinjom mora.

Dva dana prije povratka na Zemlju Christina Koch je u intervjuu za NBC rekla da će joj najviše nedostajati "mikrogravitacija".

- Toliko je  zabavno biti na mjestu na kojem možeš skakati s poda do stropa kad god to zaželiš - rekla je uz smijeh.

Koch je potukla rekord koji je držala Peggy Whitson (59), koja je izvela tri svemirske misije, ali je istaknula da će Whitson uvijek ostati njezina "heroina", njezina "mentorica".

ULJULJAT ĆE VAS U SAN Astronauti djeci čitaju priče za laku noć sa postaje u svemiru

Koch sanja da "će nadahnuti buduću generaciju istraživača" svemira. 

Prva žena koja je poletjela u svemir bila je sovjetska kozmonautkinja Valentina Tereškova. Njezin let 1963. godine upisan je u povijest kao prva svemirska misija koju je obavila jedna žena sama.

Međutim, otkako lansira stručnjake na ISS, Rusija je slala samo muškarce u svemir s izuzetkom Elene Serove 2014.

Dvije kozmonautkinje danas su zastupnice u Dumi (donjem domu ruskog parlamenta) izabrane na listi vladajuće stranke Jedinstvena Rusija.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message