Obavijesti

Tech

Komentari 4

Hibridi oštro konkuriraju čak i supersportskim automobilima

Hibridi oštro konkuriraju čak i supersportskim automobilima
24

Od oko sto automobila koji danas u Frankfurtu doživljavaju premijerno pokazivanje, 50-ak je serijskih modela. Najviše pažnje na sajmu plijene skupe i rijetke jurilice

VIDEO

Frankfurt Auto Show, odnosno 65. izdanje jednog od dva najveća i najcjenjenija  salona automobila na svijetu, vrata je otvorio novinarima iz čitavog svijeta. Od četvrtka do 22. rujna oko sto premijera, uz čitavu gamu automobila svih proizvođača, moći će razgledati i posjetitelji. Dnevna ulaznica stoji 13 eura, dok joj cijena u dane vikenda raste na 15 eura. Proteklo je izdanje salona – koje je vidjelo 928.100 posjetitelja - imalo 89 premijera, pa ni ovogodišnje ne bi trebalo zaostajati. Od oko sto automobila koji danas u Frankfurtu doživljavaju premijerno pokazivanje, 50-ak je serijskih modela.

Na salonu najviše pažnje plijene skupe i rijetke jurilice - poput Ferrarija 458 Speciale s ergelom od 605 konja, koji prema specifičnoj snazi od 135 KS po litri obujma ima najsnažniji atmosferski motor razvijen za neki cestovni automobil. Među frankfurtskim je premijerama i 911 50 Years Edition, posebno izdanje kojim Porsche obilježava 50. rođendan tog modela. Serija je ograničena na 1963 primjerka, a svaki košta 121.119 eura. Luksuzan Bentley Continental pokazan je u GT V8 S izvedbi, s dorađenim 4-litrenim V8 twin-turbo motorom  od 528 KS.

Volkswagen predstavlja Golf R, najbrži Golf u svojoj povijesti. Ima 300 konjskih snaga i 380 Nm okretnog momenta, a za sprint do stotke  utroši samo 4,9 sekundi. Peugeot uz serijsku 308-icu izlaže i njezinu sportsku inačicu s 270 konja, a Škoda Octaviju RS, najbržu Škodu svih vremena.

Audijeva serijska zvijezda je obnovljeni A8, no premijeru doživljava i koncept Audi Sport koji nastavlja tradiciju quattro pogona s plug-in  hibridnim pogonom od 700 KS (4,0 V8 TFSI i elektromotor). Zanimljivo je ovdje da ultrasnažni Audi s pogonom na sva četiri kotača emitira samo 59 grama CO2 po kilometru. Snažnog hibrida ima i Toyota. Yaris-R Hybrid pokreće 1,6-litreni turbomotor od 300 konjskih snaga, a dodatnih 120 KS na stražnju osovinu šalju dva elektromotora.

No, prosječnog će vozača zanimati realniji i dostupniji modeli. Među serijskim premijerama ističu se nova izdanja Peugeota 308, Opel Insignije, Hyundaija i10, Dacie Duster, Škode Yeti, Mazde3, Kijinog gradskog crossovera Soul. Renault je gotovo do otvaranja salona čekao s objavama prvih informacija o novoj generaciji kompakta Megane, na kojem je najupečatljiviji prednji dio kojim se Megane vizualno posve približio dinamičnom dizajnu Clija. U Hrvatskoj se novi Megane očekuje već tijekom prosinca ove godine.

Mercedes u Frankfurtu izlaže svoj prvi pravi kompaktni crossover, model GLA, nastao na platformi A-klase. Tradicionalno sportski BMW pokleknuo je pred ekološkim trendom te premijerno izlaže proizvodnu verziju električnog automobila i3. Bavarac s električnih 170 KS može povesti četiri osobe. U prodaju kreće odmah nakon frankfurtske premijere, a u Njemačkoj bi trebao koštati oko 35.000 eura.

Mnogi premijerno pokazuju izvedenice od ranije poznatih modela.  Seat predstavlja karavansku izvedbu modela Leon. Honda se također odlučila za kompaktni karavan. Civic Tourer razvijen je i dizajniran u Europi, a ima jedan od najvećih prtljažnika u klasi (624 litre). Iako je riječ o konceptu koji nije predviđen za serijsku proizvodnju, na Opelovom štandu najveću pažnju privlači Monza. Koncept coupea plijeni atraktivnom pojavom, tehnološkim inovacijama, ali i činjenicom  da se radi o predlošku za sve buduće Opelove modele. Monza ruši  barijere i u interijeru, gdje premijerno donosi 18 LED projektora koji zamjenjuju 'dosadne' pokazivače i zaslone.

Mnogi su proizvođači u Frankfurtu izložili i koncepte za koje je potvrđeno da su temelj za razvoj novog serijskog modela. Suzuki iV-4 tako najavljuje skorašnji dolazak produkcijskog kompaktnog SUV modela. Fordov S-Max Concept preteča je nove generacije S-Maxa. Infiniti Q30 predložak je za budući premium kompakt. U svakom slučaju, Frankfurt pokazuje da će automobilska 2014. biti bogata tehnološki naprednim modelima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Radi li? Ova stranica pokazat će vam na karti koje trgovine rade
VODIČ KROZ NERADNE NEDJELJE

Radi li? Ova stranica pokazat će vam na karti koje trgovine rade

Zahvaljujući zaposlenicima tvrtke Zero molecule više ne moramo 'prekopati' internet kako bi pronašli radno vrijeme trgovina u blizini već isto možemo pronaći na jednom mjestu, a kroz tri dana će biti dostupna i aplikacija

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana