Obavijesti

Tech

Komentari 16

Najveći tehno sajam otkrio je kako izgledaju auti budućnosti

Najveći tehno sajam otkrio je kako izgledaju auti budućnosti
6

CES, na kojem najveći svjetski proizvođači potrošačke elektronike predstavljaju svoje gadgete i izume, imao je i nekoliko vrlo važnih automobilskih premijera

VIDEO

Koliko su automobili zanimljivi širokoj publici pokazuje i najveći sajam potrošačke elektronike, CES u Las Vegasu. Pored najnovijih mobitela, tableta, konzola i televizora svoje su mjesto našli i automobili. Logično, jer i u automobilima je sve više prisutna najmodernija high tech oprema, povezuju se s mobitelima i pametnim satovima, imaju velike HD zaslone osjetljive na dodir i brojne do nedavno nezamislive funkcije. Ove godine je među automobilima predstavljenima na CES-u najviše u modi takozvana autonomna vožnja. Riječ je o automobilima koji voze potpuno samostalno, bez ikakve intervencije vozača.

Pokretanje videa...

24sata 00:29

Odgovor je to automobilske industrije na sveprisutni Google koji je nedavno predstavio svoj prvi autonomni auto i najavio mogućnost njegove serijske proizvodnje kroz nekoliko godina. Najveći podvig je u tom pogledu napravio Audi. Kako bi dokazali koliko su daleko došli u tehnologiji autonomne vožnje poslali su A7 sportback na dvodnevno putovanje autocestom od zapadne obale SAD-a sve do Las Vegasa. Naravno, automobil nije vozio potpuno bez pratnje. U njemu je čitavo vrijeme bio vozač koji je bio spreman reagirati u nepredviđenom slučaju, a u pratnji je bila i policija.

Audi A7 Sportback je put prešao bez ikakvih problema. Najava je to sustava koji Audi priprema za serijsku proizvodnju. On bi tijekom gužva na autocestama pri brzinama između 0 i 65 km/h u potpunosti preuzeo upravljanje. S obzirom na smjer u kojem ide razvoj automobila, CES će bez sumnje biti sve veći faktor u autoindustriji.

24sata

Audi Prologue Piloted Driving Concept

Atraktivni koncept koji najavljuje novi A8 i mogući A9 dobio je sustav autonomne vožnje koji koristi laserski skener, nekoliko video kamera, radarske i ultrazvučne senzore kako bi vozio bez vozača. Pogon je hibridni i sastoji se od V8 motora te E-tiptronic mjenjača s ugrađenim električnim motorom. Ukupna snaga je 677 KS, a ubrzanje do 100 km/h traje 3,5 sekundi.

Mercedes

Mercedes-Benz F 015 je luksuz u pokretu

Na papiru je F 015 najnapredniji automobil na svijetu. Prema tvrdnjama Mercedesa, automobil dugačak 522 cm vozi potpuno samostalno. Pokreću ga gorive ćelije, baterije i električni motori snage 268 KS. Unutrašnjost je prepuna najnaprednijih tehnologija, a tu je i šest zaslona koji reagiraju na dodir, pokret i pogled. Ipak, serijska proizvodnja nije planirana, F015 će zauvijek ostati koncept.

BMW

Sjajni BMW M4 Concept Iconic Lights

BMW je predstavio M4 Concept Iconic Lights opremljen naprednim laserskim svjetlima. Riječ je o novoj generaciji laserskih svjetala koja osvjetljavaju čak 600 metara ispred vozila. Opremljena su sustavom koji u potpunosti isključuje zasljepljivanje automobila koji dolaze u susret. I stražnja svjetla su napredna. Koriste OLED tehnologiju i debela su samo 1,4 mm. U seriju stižu 2016. godine.

Volkswagen

Volkswagen Golf R Touch Concept

Najvažniji detalj na atraktivnom konceptu Golfa su njegovi LCD zasloni. Zaslon na središnjoj konzoli ima vrlo visoku rezoluciju te promjer od raskošnih 12,8 inča. Tu je i dodatni zaslon promjera 8 inča koji zamjenjuje kontrole za klimu i audio sustav dok su klasični instrumenti zamijenjeni još jednim LCD-om promjera 12,3 inča, što je već viđeno u novom Passatu. Golf R Touch Concept tako najavljuje unutrašnjost budućih Volkswagen modela, prije svega Golfa osme generacije.

Hyundai

Hyundai ima sat koji se spaja na automobil

Pametni satovi koji se spajaju na mobilni telefon nisu neka novost, no od sada postoje i pametni satovi koji komuniciraju s automobilom. Tu novost je predstavio Hyundai. Zahvaljujući njihovoj mobilnoj aplikaciji pomoću pametnog sata moguće je primjerice pokrenuti motor ili zaključati vrata. Hyundai je istu aplikaciju prilagodio i za korištenje na Android telefonima i iPhoneu. Mobilni telefon ili pametni sat na ovaj način u potpunosti zamjenjuju ključ, što je inovacija koja bi mogla biti vrlo dobro prihvaćena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno