Tech

Komentari 9

Naoružali robotskog psa okretnom rukom: Pogledajte kako kupi veš i preskače uže

Naoružali robotskog psa okretnom rukom: Pogledajte kako kupi veš i preskače uže

Sada je robotski pas Spot bogatiji za još jedno pomagalo, a to je Spot Arm, pomoćna ruka s kojom robot može doseći i primiti sve što vidi

Impresivno okretni robotski pas Spot iz Boston Dynamicsa službeno je dostupan u prodaji, a sada je dobio novo pomagalo - okretnu ruku, prenosi Gizmodo.

Krajem 2019., robotski pas Spot bio je dostupan za eksperimetiranje određenom broju kompanija kako bi se vidjelo kako će robot raditi izvan laboratorija tvrtke. Godinu dana kasnije, Spot je službeno bio dostupan u prodaji, iako ga još uvijek ne mogu kupiti svi.

Sada je robotski pas Spot bogatiji za još jedno pomagalo, a to je Spot Arm, pomoćna ruka s kojom robot može doseći i primiti sve što vidi. 

POGLEDAJTE VIDEO: Robotski pas Spot dobio novo pomagalo

Novo pomagalo robotu omogućuje da zgrabi, podigne, nosi, premjesti razne objekte koje vidi u svojoj blizini i tako pomogne vlasniku.

Tvrtka Boston Dynamics testirala je Spot Arm ovog tjedna i u videu prikazala koje sve radnje robotu omogućuje novo pomagalo. U videu se jasno vidi kako robot skuplja prljavo rublje s poda i kopa rupe u tlu i onda sadi biljke, a može čak otvoriti vrata.

Tvrtka je predstavila i novu verziju robota koja bi trebala biti dostupna u budućnosti. Takozvani Enterprise Spot, nova verzija Spota, imat će opciju automatskog punjenja te mu neće biti potrebna ikakva ljudska pomoć. 

Osnivač tvrtke Boston Dynamics, Seth Devis pojasnio je da klauzula u korisničkom ugovoru 'zabranjuje uporabu robota kako bi se nanosila štetu ljudima ili simuliranje nanošenje štete ljudima'.

Drugim riječima, tvrtka posebno zahtijeva od svojih kupaca da robote primjenjuju na zadatke koji pomažu čovječanstvu ili demonstriraju sposobnost i potencijal robota. Zabranjeno je korištenje robota za obavljanje poslova i zadataka koji ljudima nanosi štetu. 

Boston Dynamics još nije spreman proglasiti Spot 'prilagođenim' potrošaču. Ako ga klasificiramo kao industrijski alat, postoji razumijevanje da robot i dalje predstavlja potencijalni rizik za ljude, čak i ako je sposoban da ih samostalno izbjegava. Bit će potrebno još nekoliko godina razvoja i usavršavanja za to da se Spot smatra robotom prilagođenim domovima.