Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

NASA bi se trebala ugledati na Ratove zvijezda za nove robote

Simpatični BB-8 i R2-D2 su među najpoznatijim filmskim robotima, a inženjer koji radi za NASA-u kaže da bi njihove mogućnosti trebale nadahnuti novu generaciju servisnih robota

REUTERS/PIXSELL
Foto: REUTERS/PIXSELL
5 komentara

Iako su Ratovi zvijezda smješteni u daleku prošlost u nekoj dalekoj galaksiji, inženjer koji radi za NASA-u misli da bi se upravo na njih trebali ugledati u inspiraciji za novu generaciju robota. 

W. Kris Verdeyen godinama radi na humanoidnom robotu Valkyrie, koji bi u budućnosti na opasnim zadacima mogao zamijeniti ljude, no u novom članku za Science Robotics piše da bi NASA mogla i bolje. Tako kaže da bi trebali raditi na razvoju vlastitih servisnih droida poput R2-D2 ili BB-8, jer će sljedeća generacija robota morati imati mogućnosti popravljanja i inteligenciju R2-D2 - iako bi vjerojatnije bili sličniji C-3PO jer je on bliži robotksim potrebama. 

YouTube/Screenshot | Autor: YouTube/Screenshot Foto: YouTube/Screenshot

Verdeyen pojašnjava kako droid poput BB-8 nije toliko privlačan zbog svojih mogućnosti kretanja, štoviše na teškom terenu zbog okruglog tijela bi bio nepraktičan. On navodi da je njihova čar skrivena u golemom setu alata koji imaju u sebii. Gadgeti kojima su opremljeni služe da poguraju filmsku priču, ali omogućuju robotima i da se suoče s većinom problema koji im se nađu na putu. 

Sphero | Autor: Sphero Foto: Sphero

- Svemirski roboti koje će NASA raditi morat će imati mogućnost da poluautonomno popravljaju letjelice, baš kao BB-8 ili R2-D2 - navodi Verdeyen. Dodaje kako će za sve biti korisna i autonomija koju droidi imaju na filmu, iako je u stvarnosti situacija takva da su ljudi i dalje nužni za upravljanje, prenosi io9

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message