Obavijesti

Tech

Komentari 4

'Nema meni do moga Fiata': Zdenko ima tri oldtimera, a najstarijeg je sam obnovio

'Nema meni do moga Fiata': Zdenko ima tri oldtimera, a najstarijeg je sam obnovio
5

Velika je to ljubav, kada se jednom zarazite, ne možeš više bez toga, priča Zdenko Bratek koji u svojem dvorištu ima čak tri oldtimera...

VIDEO

Nitko nema što Vrbova imade… Kao u pjesmi mogla bi početi priča o vremešnim limenim ljubimcima koje posjeduje Zdenko Bratek (57) iz tog malog mjesta nedaleko od Nove Gradiške.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Oldtimeri 01:15

U njegovoj garaži smjestila su se tri prekrasna oldtimera. Jedan je legendarni Citroën Spaček s motorom od 600 kubika iz 1975. godine, sportski automobil Matra 530 SX s motorom od 1600 kubika, a potječe iz 1973. godine, te najstariji automobil koji posjeduje - Fiat Balilla od 990 kubika iz 1934. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ne tjerajte me da se izjasnim koji mi je srcu bliži. Nikako vam ne mogu to reći jer ih sve volim. Svi su moji - rekao nam je Zdenko.

Međutim, dok to govori, pogled mu ipak bježi prema Fiatu Balilla. Tog ljepotana u kolovozu je, nakon godinu dana mukotrpnog rada, kompletirao i doveo u izvorno stanje. Zdenko je sve na njemu uradio sam, uz malu pomoć prijatelja autolakirera i veliku pomoć svoje kćeri, gimnazijalke, koja je sašila unutarnje presvlake za sjedišta.

Vrbova: Zdenko Bratek vlasnik je automobila Fiat Balilla iz 1934. godine

- Ovu zadnju godinu radio sam na restauraciji Fiata Balilla. Sve sam na njemu radio ja. Od motora do limarije, sustava kočenja... Svaki sam šaraf praktički sam restaurirao. A kći mi je pomogla s obnovom presvlaka. Auto je trenutno potpuno ispravan te je spreman za tehnički i registraciju. Čini mi se da će morati pričekati proljeće, i Balilla i Matra, jer treba sakupiti novac za još dvije registracije. Spačeka mogu registrirati, ali ova dva iziskuju malo dublji džep, pa ću pričekati sponzora - smije se ovaj bivši knjigovođa i nastavlja o svojim drugim limenim ljubimcima.

- Od ova tri automobila Matra je prva došla u moje dvorište i s ponosom imam taj automobil, koji je jedini primjerak u bivšoj Jugoslaviji, odnosno sad u Hrvatskoj. Inače, proizvedena je u maloj seriji i bila je tad uz bok Porscheu. Nakon Matre kupio sam Spačeka i obnovio ga - dodaje Zdenko.

Njegove dvije kćeri zaljubljene su u tatine automobile, a ima podršku i supruge. Zdenko kaže kako su one uvijek bile uz njega. Zato uživa i kad njih može provozati u nekom od svojih oldtimera.

Vrbova: Zdenko Bratek vlasnik je automobila Fiat Balilla iz 1934. godine

- Velika je to ljubav. Kad se zaraziš, ne možeš više bez toga. Ništa mi nije teško, pa niti dani koje sam provodio dok ih obnavljam. Samo razmišljam o danu kad ću čuti zvuk njihova motora - govori nam Zdenko uz osmijeh.

A zvuk njihovih motora je savršen, od gotovo nečujnog Spačeka, preko savršenog dubokog takta Balille, do robusnog zvuka motora Matre, koja kao da čeka da se na semaforu upali zeleno svjetlo i da jurne u daljinu.

– Ipak, Balilla je najatraktivniji model. Proizveden je prije Drugog svjetskog rata. Ja ga zovem ‘Mussolinijev model’. Taj sam automobil kupio u Cerni kraj Vinkovaca, a k meni u Vrbovu dovezli su ga u dva sanduka - rekao je Zdenko priznajući da ga restauracija liječi.

Vrbova: Zdenko Bratek vlasnik je automobila Fiat Balilla iz 1934. godine

- Smiruje me. Svakim danom kako su bliže izlasku na cestu, ja sam malo više nestrpljiv. Uživam voziti se u njima, posebno kad su pored mene kćeri i supruga. Ovo su automobili za gušt i uživanciju. Nasljednike imam, oni ostaju i dalje u obitelji, možda im se pridruži još koji, vidjet ćemo - kaže ovaj zaljubljenik u aute dok mu se oko nogu mota Max, pas mješanac, koji lavežom pokušava upozoriti neznance da su to auti koje on u dvorištu čuva za gazdu Zdenka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle