Obavijesti

Tech

Komentari 2

"Noć istraživača": Na ulici su pekli mrave i uzgajali bakterije

"Noć istraživača": Na ulici su pekli mrave i uzgajali bakterije
4

Hrvatski znanstvenici i učenici pokazali su kako znanost poboljšava život

VIDEO

Kako znanstveno dokazati da su kukci jestivi te izliječiti strah od mrava i paukova?

Možda i tako da ih - probate. Upravo su tu priliku imali posjetioci ovogodišnje Europske noći istraživača, koja je u četiri hrvatska grada bila u petak. Slavni chef Ivan Pažanin još jednom se pridružio znanstvenicima Agronomskog fakulteta te su zajedno u sklopu projekta “Kukci na tanjuru” na zagrebačkom Europskom trgu upoznali javnost s dobrobitima jedenja - crva, mrava, paukova... A mladi agronomi kukce su poslali i u stratosferu kako bi dokazali koliko su izdržljivi.

Osijek: Velik broj posjetitelja odazvao se na Europsku noć istraživača

Oni s malo manje “želuca” imali su brojne druge prilike uživati u zabavi koju pruža znanost. U Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu znanstvenici s brojnih fakulteta na ulice su donijeli eksperimente, pokrenuli robote, uključili i Teslinu zavojnicu te u znanost uveli najmlađe, ali i one starije. Svima im je želja bila pokazati koliko nam znanost, kao i nove tehnologije mogu poboljšati život.

Zagreb: Europska noć istraživača na Europskom trgu

- Trebamo biti svjesni kako će budućnost donijeti brojne novosti, iako se ipak trudimo zadržati kod prirodnog i iskoristiti sve ono što pronalazimo u našim vrtovima - rekla nam je Stela Jokić, prodekanica za znanost na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek.

Njezine kolege pokazale su kako se 3D printerom proizvode lijekovi pa već i neke prehrambene namirnice, kao i kako se radi prirodna kozmetika.

Održana Europska Noć istrazivača u Tower Centru Rijeka

Razni pokusi, demonstracije, simulacije, radionice te mnogi drugi popratni sadržaji potakli su na dolazak na Noć istraživača i brojne Riječane. Njima su se predstavili znanstvenici devet sastavnica Sveučilišta u Rijeci na 22 istraživačke postaje. Europska noć istraživača održala se u 300 europskih gradova u 35 zemalja, a predstavile su se, uz znanstvenike, i brojne škole sa svojim znanstvenim projektima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto