Obavijesti

Tech

Komentari 1

Novi problemi za Zuckerberga: Metaverse zadaje glavobolju ulagačima, ali i Interpolu

Novi problemi za Zuckerberga: Metaverse zadaje glavobolju ulagačima, ali i Interpolu

Zemlje članice Interpola ne znaju kako se pripremiti za moguće zločine u Metinom 'Metaverzumu', rekao je Reutersu Interpolov izvršni direktor za tehnologiju i inovacije Madan Oberoi

VIDEO

Trodimenzionalni virtualni svjetovi mogli bi iznjedriti nove vrste kibernetičkog kriminala i podići one poznate na novu razinu, upozorila je međunarodna policijska agencija Interpol. Vlasniku Facebooka ulaganje u 3D stvarnost polako postaje teret.

Pokretanje videa...

Facebook postao Meta: 'Od danas više ne gledate iskustva, nego i postajete dio njih' 01:06

Facebook je prošle godine podigao prašinu u tehnološkom svijetu Metaverseom, trodimenzionalnim virtualnim svijetom koji je potaknuo nagađanja među kompanijama i investitorima da će osvojiti građane i poslovni svijet na juriš i označiti novu fazu u razvoju interneta.

Vlasnica društvene mreže promijenila je u listopadu 2021. ime u Meta kako bi označila pomak prema toj ideji.

Projekt je otvorio niz etičkih i regulatornih pitanja, a zabrinute su i službe čija je zadaća borba protiv kriminala.

Zemlje članice Interpola ne znaju kako se pripremiti za moguće zločine u Metinom "Metaverzumu", rekao je Reutersu Interpolov izvršni direktor za tehnologiju i inovacije Madan Oberoi.

Zuckerberg u drami: Mora dati otkaz 17.000 ljudi, Meta ostala bez 650 milijardi na vrijednosti
Zuckerberg u drami: Mora dati otkaz 17.000 ljudi, Meta ostala bez 650 milijardi na vrijednosti

- Neki su zločini možda novi i stvorio ih je taj medij, a nekima koji su nam već poznati on će utrti put i podići ih na novu razinu - rekao je.

U proširenoj i virtualnoj stvarnosti e-mailovi koji građane potiču da krivotvorenom pošiljatelju, obično renomiranoj tvrtki, otkriju osobne podatke, poput lozinki i brojeva kreditnih kartica (phishing) i slične prijevare mogli bi funkcionirati drugačije, upozorio je dužnosnik Interpola.

Otvara se i pitanje i sigurnosti djece, napomenuo je.

Virtualna stvarnost mogla bi olakšati i kriminal u fizičkom svijetu, istaknuo je Oberoi.

- Ako neka teroristička skupina želi napasti fizički prostor, mogla bi prije napada koristiti (virtualni) prostor za planiranje, simulaciju i vježbu - objašnjava.

Policijska agencija EU-a Europol upozorila je ovog mjeseca u izvješću da bi terorističke skupine mogle u budućnosti koristiti virtualne svjetove za propagandu, regrutiranje i obuku.

Holo Mark: 'Za pet godina imat ćemo sastanke kroz holograme'
Holo Mark: 'Za pet godina imat ćemo sastanke kroz holograme'

Korisnici bi također mogu stvarati virtualne svjetove s "ekstremističkim pravilima", dodali su.

Virtualni svijet koji bilježi interakcije korisnika u decentraliziranom javnom registru transakcija digitalnih valuta omogućit će na temelju jedne transakcije praćenje svih aktivnosti pojedinaca i osigurati vrijedne informacije za ucjenjivače, rekao je Europol.

Astronomski iznosi

U viziji Marka Zuckerberga druženje u virtualnom 3D svijetu trebalo bi u velikoj mjeri zamijeniti ono u fizičkom svijetu.

Zasada baš i nema puno naznaka da je vizija zaživjela.

Metini rezultati u trećem tromjesečju razočarali su ulagače, cijena dionice naglo je pala, a kritičari sve glasnije od izvršnog direktora traže da odustane od astronomski skupog fokusa na Metaverse.

Kompanija je taj projekt potrošila ogromne iznose, uključujući više od 100 milijardi dolara na istraživanje i razvoj proizvoda. Samo u prošloj godini izdvojili su 15 milijardi dolara.

To je puno, čak i za svijet tehnologije.

- Meta je cijeli poslovni ulog stavila na kartu Metaversea, koji još uvijek ne postoji, a kockanje se ne isplati - dodala je Rachel Foster Jones, tematska analitičarka u GlobalData.

- Metaverse vjerojatno neće biti profitabilan još jedno deset godina, a prijetnje zamrzavanjem zapošljavanja ne mogu same po sebi uvjeriti ulagače da se Meta usredotočuje na ono što će sada platiti račune - istaknula je.

Zuckerbergova bejzbol kartica prodana za više od 100.000 $
Zuckerbergova bejzbol kartica prodana za više od 100.000 $

Kompanija je najavila da će usporiti tempo zapošljavanja, a rezultati za treće tromjesečje pokazuju pad prihoda za četiri posto, na 27,7 milijardi dolara. Dobit je prepolovljena, na 4,4 milijarde dolara.

- Zuckerberg je dopustio da priča o Metaverseu proguta tvrtku - zaključila je Foster Jones.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode