Tech

Komentari 34

Odmah obrišite ove aplikacije: Zaražene su i prazne novčanik

Odmah obrišite ove aplikacije: Zaražene su i prazne novčanik

Softver je otkriven u 24 aplikacije koje su se skinule više od 472.000 puta sa Googleove trgovine. Nakon što je otkriven trojanac 'Joker', sporne aplikacije su uklonjene. Zahvatila je ljude u 37 država

Najnoviji opasni softver zove se Joker, a baš kao i Batmanov neprijatelj, ovaj je pun opasnih i podlih trikova koji vam mogu isprazniti bankovni račun. 

Softver je otkriven u 24 aplikacije koje su se skinule više od 472.000 puta sa Googleove trgovine, a korisnici koji su skinuli ove Android aplikacije trebali bi provjeriti svoje račune. 

Ovom 'trojancu' glavni je zadatak da žrtve, jednom kad se instaliraju aplikacije, prijavi na različite online servise koji se plaćaju - bez njihova znanja i pristanka. Prvi ga je otkrio analitičar Aleksejs Kuprins iz CSIS Security Group koji je i objavio detaljnu analizu. Navodi i da je virus mogao ukrasti vaše poruke i popis ljudi u imeniku. 

Kuprins je opisao i kako je softver prilično podlo sve prijave obavio u pozadini, pa je tako u Danskoj ljude prijavio na servis koji košta nešto manje od 7 eura tjedno, a pritom je sam obavio interakciju i upisivanje koda iz SMS poruke da bi prijavio ljude na servis. 

Aplikacije koje su zahvaćene su: Advocate Wallpaper, Age Face, Altar Message, Antivirus Security - Security Scan, Beach Camera, Board picture editing, Certain Wallpaper, Climate SMS, Collate Face Scanner, Cute Camera, Dazzle Wallpaper, Declare Message, Display Camera, Great VPN, Humour Camera, Ignite Clean, Leaf Face Scanner, Mini Camera, Print Plant scan, Rapid Face Scanner, Reward Clean, Ruddy SMS, Soby Camera, and Spark Wallpaper, prenosi Mashable.

Kuprins ističe da su u međuvremenu uklonjene, a ima li ih nekto na telefonu treba ih ukloniti. Zahvaćeni su korisnici u 37 zemalja, ali među njima nema Hrvatske.