Obavijesti

Tech

Komentari 19

Odsad će nas i na autocestama podsjećati da 'držimo razmak'

Odsad će nas i na autocestama podsjećati da 'držimo razmak'
4

Hrvatske autoceste započele su s dopunom prometne signalizacije na kojoj će se vidjeti neke nam vrlo poznate poruke...

VIDEO

'Držite razmak!' i 'Budite odgovorni!' više nisu samo svojevrsni slogani borbe protiv korona virusa. Te će poruke odsad upozoravati vozače na hrvatskim autocestama da održavaju razmak između vozila te da ne tipkaju po mobitelu za vrijeme vožnje ili da pak ne sjedaju za volan pod utjecajem alkohola. 

Postavljanje novih znakova već je započelo, a pilot-projekt s dopunom prometne signalizacije obavijesti namijenjen je da podsjeti vozače da zadrže sigurnu udaljenost u odnosu na vozila ispred, a ista se pokazala učinkovitom u Europskoj praksi (Velika Britanija).

Inače, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, sigurnosni razmak između vozila na autocestama iznosi 70 metara pri vožnji brzinom od 130km/h. Kazna za neodržavanja razmaka je 2000 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Novi znakovi postavljaju se na ravne dionice autocesta: na početku zone postavlja se prometni znak koji vozačima daje obavijest o držanju razmaka između vozila. Vertikalnu prometnu signalizaciju prati horizontalna prometna signalizacija koja se izvodi na voznim trakama na razmaku od 70 metara u dužini 1500 metara, čime se osigurava sigurna udaljenost između vozila sve dok vozači drže najmanje dva odvojena razmaka od vozila ispred.

Nakon približno 500 i 1000 metara prometni znak obavijesti se ponavlja, ali kao preklopni s dvije informacije obavijesti. Jedna informacija je obavijest o držanju razmaka koja je primarna informacija, ali u određenom vremenskom razdoblju se isti prometni znak može preklopiti te na njemu može biti prikazana obavijest o nekorištenju mobitela u vožnji, odnosno da je vožnja pod utjecajem alkohola i lijekova opasna po život.

Evo gdje će znakovi biti postavljeni

Na A1 se novi znakovi postavljaju na dionicama Bosiljevo – Ogulin, Otočac – Perušić, Sveti Rok – Maslenica i Šestanovac – Zagvozd, Otočac – Žuta Lokva, Maslenica – Sveti Rok, Benkovac – Zadar 2 te Ravča – Zagvozd. Na autocesti A3 na dionicama Lučko – Buzin, Kutina – Lipovljani i Nova Gradiška – Lužani, Buzin – Lučko, Kutina – Popovača i Babina Greda – Kopanica. Na A4 na dionicama Ludbreg – Varaždin i Popovec – Sveta Helena. Na A5 na dionice Osijek – Češin i Sredanci – Đakovo.

Na A10 na dionici Čerapine – Čvor Ploče, a na A11 na dionici Velika Gorica jug – Velika Gorica sjever.. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'
ukupno 1850 kvadrata

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica