Obavijesti

Tech

Komentari 1

Opelova električna ofenziva se nastavlja, na redu su kombiji

Opelova električna ofenziva se nastavlja, na redu su kombiji
30

Nakon Mokke, Corse i Vivara, Opel je predstavio još tri potpuno električna automobila. Zafira Life je dobila atraktivnu električnu verziju,a isto vrijedi i za Combo Life i njegovu teretna verziju

VIDEO

Automobilsa industrija brzo napreduje prema potpunoj elektrifikaciji. Dobar primjer za to je Opel. Prije dvije godine nisu imali ni jedan električni model, a sada su već na šest, uskoro i na osam. Najnovije pridošlice u Opelovu električnu ergelu su električne verzije njihovih kombi vozila Zafire Life, Comba i Comba Life.

Zafira Life je putnička verzija kombija Vivaro. U električnoj izvedbi se Zafira Life u tri dužine, te u brojnim različitim konfiguracijama unutrašnjosti u kojoj može biti do devet sjedala. Za Zafiru Life nude se dva različita električna pogonska sustava. Oba imaju 136 KS, a razlika je u veličini, odnosno kapacitetu baterije. Osnovna tako ima 50 kWh, a veća 75 kWh kapaciteta. 

S manjom baterijom Zafira Life može prevaliti 230 kilometara uz jedno punjenje, a s većom do 330 kilometara. To su dosezi u kombiniranoj vožnji no u gradu su oni osjetno veći. Konkretno za model se većom baterijom to je 477 kilometara. 

Upravo grad je mjesto gdje Opel predviđa da će se električna Zafira Life najviše voziti. Smatraju da je auto idealan za tvrtke i poslovne korisnike koji će ga koristiti za transfere unutar grada ili na manje udaljenosti, kao primjerice iz zračne luke do grada, hotela i slične destinacije. Glavna prednost u odnosu na model s dizelskim motorom je ušteda na troškovima goriva, a to je tvrtkama koje se bave transferima itekako važno. 

Zafira Life omogućuje najveću snagu punjenja od 100 kW, a to znači da će se na takvom ili snažnijem punjaču baterija do 80 posto napuniti za 30 minuta kod verzije s manjom baterijom i 45 minuta kod one s većom. Maksimalna snaga AC punjenja je 11 kW. Električna Zafira Life se u vožnji ponaša osjetno uvjerljivije od dizelske verzije zbog mnogo manjeg težišta što doprinosi i aktivnoj sigurnosti. 

Dobili smo priliku voziti i električni Combo koji je tek prije dva tjedna imao svoju svjetsku premijeru u Njemačkoj. Električni Combo  koristi isti pogon kao i Zafira, jedina je razlika da se kod njega nudi samo manja baterija od 50 kWh. S njom ovaj auto može uz jedno punjenje prevaliti 280 kilometara,a karakteristike punjenja su iste kao kod Zafire Life. 

Maksimalna brzina je ograničena na 135 km/h, a ubrzanje do 100 km/h je solidnih 11,7 sekundi. Kao i kod Zafire Life težište je osjetno niže nego kod verzija s klasičnim motorima tako da su vozne osobine uvjerljivije. 

Električni Combo nudi se u putničkoj (Combo Life) i teretnoj verziji. obje verzije imaju dvije različite karoserijske izvedbe koje se razlikuju po dužini. Karača ima 440 cm, a duža 475 cm. U putničkoj verziji nude se izvedbe s 5 ili 7 sjedala, a u teretnoj s 2, 3 i 5 sjedala. Teretna verzija ima najveću nosivost u klasi od maksimalno 800 kilograma, a u dužu izvedbu mogu stati dvije europalete. 

Za razliku od klasičnog Comba, ovaj ima dosta promijenjenu unutrašnjost. Već u seriji se nudi u kombinaciji s digitalnim instrumentima dijagonale 10" i središnjim dodirnim zaslonom od 8". I druga oprema je serijski bogatija, a u dodatnoj je dostupan i Head-up zaslon. 

Opel smatra da će tipični kupci teretnog Comba biti tvrtke koje se bave gradskom dostavom ili tvrtke i obrti koji svoju djelatnost obavljaju unutar grada ali mnogo voze. Putničku verziju bi najviše trebali kupovati taksisti i aktivne ekološki osviještene obitelji. Cijene za sada još nisu formirane, a bit će poznate čim počne prodaja u Hrvatskoj. Početkom iduće godine na tržište stiže još jedan električni kombi iz Opela, veliki Movano. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Prije 19 godina objavili su prvi video ikad na YouTubeu. Znate li koji je video najgledaniji?
A DANAS BERU MILIJARDE

Prije 19 godina objavili su prvi video ikad na YouTubeu. Znate li koji je video najgledaniji?

Nakon 19 godina postojanja, YouTube broji 2.7 milijardu mjesečno aktivnih korisnika diljem svijeta. Tada vjerojatno nitko nije mogao ni predvidjeti kakvu će popularnost ova platforma steći

Google ulaže 600 mil. eura u Nizozemsku, 125 novih radnika
PODATKOVNI CENTAR

Google ulaže 600 mil. eura u Nizozemsku, 125 novih radnika

Google je u utorak objavio da će uložiti 600 milijuna eura u novi podatkovni centar u Nizozemskoj, koji bi trebao zaposliti 125 radnika
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...