Obavijesti

Tech

Komentari 3

Elektroinstalacije za početnike - budite upućeni, ali i oprezni

Elektroinstalacije za početnike - budite upućeni, ali i oprezni
1

Prije izrade projekta elektroinstalacija, investitor bi trebao sa svojim arhitektom definirati pozicije prekidača, utičnica, vrstu i raspored rasvjete.

VIDEO

Paralelno s postavljanjem instalacija vodovoda u kući obitelji Jelušić o kojima je bilo riječi u prethodnim člancima, u ovoj fazi postavljaju se i elektroinstalacije. Prije izrade projekta elektroinstalacija, investitor bi trebao sa svojim arhitektom definirati pozicije prekidača, utičnica, vrstu i raspored rasvjete i ostalih električnih uređaja u stanu. U trenutku provođenja instalacija, na gradilištu bi trebao postojati koordinator radova jer je usklađenost instalatera vrlo važna. 

Izvedbu električne instalacije se može povjeriti samo organizaciji registriranoj za takvu vrstu radova, koja mora imenovati Voditelja radova za elektrotehničke instalacije. Od investitora se ne očekuje da o elektroinstalacijama zna detalje. No, ako ste vi, kao i Jelušići, preuzeli odgovornost koordiniranja instalatera i projektanata, onda će vam sljedeći članci biti korisni kako biste se što bolje pripremili za razgovor s električarem. Električni kućni priključak sastoji se od uvodnog kabela, koji se priključuje na javnu elektrodistributivnu mrežu podzemnim ili nadzemnim putem, ovisno o instalaciji u pristupnoj prometnici. Ormarić s brojilom za domaćinstva je najčešće tipske izvedbe s jednofaznim dvotarifnim brojilima.

Mjesta s brojilima raspoređuju se u lako dostupnim prostorima i to izvan stambene jedinice, najčešće na vanjskom zidu obiteljskih kuća. Projektom elektroinstalacija, a s obzirom na predviđene električne potrošače, određuje se priključna snaga koja za kuće nije manja od 4,6 kW.

Izvođač je obvezan proučiti tehničku dokumentaciju prije početka radova, te pisano zatražiti pojašnjenja od projektanta, odnosno pisano dati svoje primjedbe. Sav materijal korišten pri izvedbi mora biti specificiran troškovnikom i odgovarati Hrvatskim standardima sa znakom "Europske kvalitete“

Razvod struje se vrši preko vodova koji se polažu na žbuku, ispod žbuke, a najčešće u prazne cijevi preko spojnih ili odvojnih kutija, spojnih kutija za uređaje ili razdjelnih kutija. U nekim slučajevima polaže se preko kanala za električne instalacije. U stanovima se obično izvode instalacije postavljene ispod žbuke. Vodovi se na zidovima postavljaju samo okomito ili vodoravno ili u već definirane instalacijske zone. Za kupaonice se primjenjuju specijalni propisi i specijalna zaštitna područja.

U početnoj fazi postavljanja instalacija treba svakako voditi računa o postavljanju gromobrana i prenaponskoj zaštiti kao i o elektromagnetskoj kompatibilnosti. Za korektno izvedenu gromobransku i prenaponsku zaštitu kao i instalaciju potrebna su posebna stručna znanja. Svakako je korisno na vrijeme se informirati, ali radove prepustite odgovornim osobama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Isprobali smo Huaweijev udarac Appleovu satu: Tanji, lakši i izdržljiviji Watch Fit 3 na testu
KOCKASTI SUPUTNIK

Isprobali smo Huaweijev udarac Appleovu satu: Tanji, lakši i izdržljiviji Watch Fit 3 na testu

Huawei Watch Fit 3 dolazi u četvrtastom kućištu, puno ozbiljnijeg izgleda od prethodnika, ali i sa odličnom kvalitetom izrade. Sat je iznimno lagan, a baterija mu komotno traje desetak dana s jednim punjenjem

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'
'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović