Obavijesti

Tech

Komentari 9

Oštetili je radnici: Nijemci će spasiti Tutankamonovu masku

Oštetili je radnici: Nijemci će spasiti Tutankamonovu masku
2

Stručnjaci još raspravljaju hoće li Tutankamonovu bradu s ostatkom maske spojiti magnetom, posebnim ljepilom ili mehanički. Gotovi će biti početkom 2016.

VIDEO

Njemački restauratori već danima mukotrpno uklanjaju drvenim štapićima smolu s mjesta na kojem su Egipćani prilijepili otpalu bradu s jednog od najpoznatijih izložaka kairskog muzeja- drevne Tutankamonove posmrtne maske. 

Nedavno je trenutak nepažnje zaposlenika kairskog muzeja rezultirao nezamislivim događajem - oštećenjem jednog od simbola bogate egipatske povijesti. Dok su podizali 10 kilograma tešku posmrtnu masku kako bi ju stavili u vitrinu nakon što su promijenili žarulju elegantna dugačka brada udarila je u stranu vitrine i  otpala.

REUTERS/PIXSELL

 U Muzeju su ju prilijepili, no počela se klimati i u pomoć su pozvani njemački stručnjaci.  

 Spajanje bi se trebalo dovršiti do početka 2016. no stručnjaci još raspravljaju hoće li to učiniti magnetom, posebnim ljepilom ili mehanički spojem.

 U međuvremenu nezgoda je pružila jedinstvenu priliku da se prouči sastav i struktura posmrtne maske. Analiza će možda pomoći rasvjetljavanju misterija je li ona izvorno bila napravljena za žensku osobu a ne za Tutankamona.

 Nitko ne zna ni čime je brada ispunjena i njemački stručnjaci uskoro će biti prvi koji će moći zaviriti u njezinu unutrašnjost.

- Moram priznati da je to bio izniman trenutak u mojoj karijeri kad sam ga vidio na stolu pred sobom - kaže restaurator Christian Eckmann iz Mainza.

 Maska je otkrivena 1922. u Dolini kraljeva u Luxoru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle