Obavijesti

Tech

Komentari 37

Wikipedia ugasila stranice, a brojni se pridružili u prosvjedu

Wikipedia ugasila stranice, a brojni se pridružili u prosvjedu
8

Protivnici SOPA i PIPA zakona tvrde da bi se sudstvu i nositeljima prava u borbi protiv kršenja autorskih prava dala moć cenzure sadržaja objavljenih na internetu

VIDEO

Wikipedija je među brojnim stranicama od ponoći ugasila svoje stranice u prosvjedu protiv zakona o online piratstvu (SOPA). Korisnike na hrvatskoj verziji stranice dočekala je poruka:

Internetska je sloboda u opasnosti.
Prijedlog zakona SOPA (Stop Online Piracy Act) u Sjedinjenim Državama prijeti Wikipedijinom opstanku. Pod izlikom zaštite autorskih prava, predložene mjere praktički omogućuju cenzuru.
U znak prosvjeda protiv takvih namjera, Wikipedija na engleskome jeziku danas neće biti dostupna. Takve namjere mogu pogoditi i Wikipediju na hrvatskome jeziku. Poput mnogih drugih internetskih stranica i mi jasno poručujemo:
Internet ne smije biti cenzuriran!

Korisnike na engleskoj verziji stranice dočekala je pak poruka u kojoj navode da su više od deset godina stvarali najveću enciklopediju u ljudskoj povijesti, a da zakon koji se razmatra u SAD-u prijeti slobodnom i otvorenom internetu te zbog toga na 24 sata blokiraju stranicu. BoingBoing također je ugasio svoje stranice, a oni navode kako se 'razmatra zakon koji bi ih doslovno ubio. Navode da bi ih Protect IP Act (PIPA) stavio u opasnost ako bi stavljali link na stranice, koje se povezuju sa stranicama koje krše autorska prava. U Hrvatskoj je i pollitika.com ugasila svoje stranice iz solidarnosti sa svima koji se bore protiv SOPA i PIPA prijedloga zakona, a pridružili su im se i Gadgeterija, Ravnododna.

Akciji su se pridružili i Google, koji nije ugasio stranicu, ali su objasnili zašto se protive u ovoj infografici. Wordpress, Reddit i Twitpic također su se pridružili u prosvjedu protiv spornih zakona. Svoje stranice u znak prosvjeda zacrnio je i popularni Wired.

Prođe li ovakav prijedlog zakona, vlasnici autorskih prava mogli bi se žaliti vlastima i ugasiti stranice. Pretraživači i pružatelji drugih usluga morali bi blokirati sporne stranice po naredbi suda, a internetske tvrtke u strahu su jer bi mogli biti odgovorni zbog postupaka korisnika na svojim stranicama. Pobornici zakona, velike medijske kompanije, zabavna industrija i farmaceutske kompanije, tvrde da zbog piratstva na internetu mnogi ostaju bez posla jer proizvođači sadržaja ostaju bez prihoda. Također odbacuju optužbe o cenzuri i tvrde da bi zakon trebao promijeniti pokvaren sustav koji ne čini dovoljno da spriječi kriminalno ponašanje. Kritičari tvrde da ljudi koji stoje iza zakona ne razumiju internet i ne shvaćaju posljedice ovakvog zakona, prenosi CNN. Brojne internetstke tvrtke žestoko su se pobunile protiv zakona tvrdeći da će potkopavati inovacije, slobodu govora i ugroziti funkcioniranje interneta

Reuters je u utorak objavio da je ipak izgledno da će zakon na veliku doradu ili pak potpunu izmjenu. Doznali su da će vjerojatno ostati odredbe poput micanja linkova na tražilicama koji vode na stranice koje krše propise, ukidanje oglašavanja takvih stranica i obrade njihova plaćanja. No, vjerojatno će se ukloniti odredba o blokiranju pristupa takvim stranicama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.