Obavijesti

Tech

Komentari 6

'Otkriće desetljeća': Našli brod koji je nestao prije 400 godina

'Otkriće desetljeća': Našli brod koji je nestao prije 400 godina
9

Brod koji se vratio iz Indije pun začina i robe potonuo je prije otprilike 400 godina kod grada Cascaisa. Sada su ga našli arheolozi koji kažu da je ovo jedno od najuvećih otkrića u povijesti Portugala

VIDEO

Arheolozi su uz obalu Portugala pronašli olupinu broda koji je nestao prije 400 godina i kažu da se radi o 'otkriću desetljeća'. Stručnjaci vjeruju da se radi o brodu koji je potonuo nakon što se vratio iz Indije pun začina. 

Pogledajte video

Tako su i uz ostatke broda kod Cascaisa (nedaleko Lisabona) pronašli tragove začina, keramike i topove s portugalskim grbom. Voditelj projekta Jorge Freire rekao je za Reuters kako je olupina na 12 metara dubine jako dobro očuvana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- S pogleda baštine, ovo je otkriće desetljeća, ali i najvažniji nalaz u povijesti Portugala - rekao je Freire. Vjeruju da je brod potonuo između 1575. i 1625. godine, u vrijeme vrhunca portugalske trgovine s Indijom. 

Među ostacima broda našli su ostatke keramike s kraja 16. i početka 17. stoljeća, brončane topove i školjke kaurije koja se koristila u trgovini robovima. 

Divers are seen during the discovery of a centuries-old shipwreck, in Cascais Divers are seen during the discovery of a centuries-old shipwreck, in Cascais

Gradske vlasti Cascaisa kažu kako su olupinu otkrili početkom rujna dok su čistili dno rijeke Tagus, a gradonačelnik Carlos Carreiras rekao je kako se radi o iznimnom otkriću koje će učvrstiti njihov zajednički identitet i vrijednosti.

Inače, ovo je otkriće dio desetogodišnjeg arheološkog projekta koji podupiru vlasti Cascaisa, portugalska vlada, mornarica i sveučilište Nova iz Lisabona. Upravo područje oko ušća rijeke Tagus smatra se žarištem za pronalazak olupina, a ovo je otkriće to i potvrdilo, prenosi BBC.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković