Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

'Otkriće desetljeća': Našli brod koji je nestao prije 400 godina

Brod koji se vratio iz Indije pun začina i robe potonuo je prije otprilike 400 godina kod grada Cascaisa. Sada su ga našli arheolozi koji kažu da je ovo jedno od najuvećih otkrića u povijesti Portugala

Foto: Augusto Salgado/Cascais City Hall/Handout via Reuters
6 komentara

Arheolozi su uz obalu Portugala pronašli olupinu broda koji je nestao prije 400 godina i kažu da se radi o 'otkriću desetljeća'. Stručnjaci vjeruju da se radi o brodu koji je potonuo nakon što se vratio iz Indije pun začina. 

Pogledajte video

Tako su i uz ostatke broda kod Cascaisa (nedaleko Lisabona) pronašli tragove začina, keramike i topove s portugalskim grbom. Voditelj projekta Jorge Freire rekao je za Reuters kako je olupina na 12 metara dubine jako dobro očuvana.

- S pogleda baštine, ovo je otkriće desetljeća, ali i najvažniji nalaz u povijesti Portugala - rekao je Freire. Vjeruju da je brod potonuo između 1575. i 1625. godine, u vrijeme vrhunca portugalske trgovine s Indijom. 

Među ostacima broda našli su ostatke keramike s kraja 16. i početka 17. stoljeća, brončane topove i školjke kaurije koja se koristila u trgovini robovima. 

Divers are seen during the discovery of a centuries-old shipwreck, in Cascais | Autor: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Divers are seen during the discovery of a centuries-old shipwreck, in Cascais | Autor: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Gradske vlasti Cascaisa kažu kako su olupinu otkrili početkom rujna dok su čistili dno rijeke Tagus, a gradonačelnik Carlos Carreiras rekao je kako se radi o iznimnom otkriću koje će učvrstiti njihov zajednički identitet i vrijednosti.

Inače, ovo je otkriće dio desetogodišnjeg arheološkog projekta koji podupiru vlasti Cascaisa, portugalska vlada, mornarica i sveučilište Nova iz Lisabona. Upravo područje oko ušća rijeke Tagus smatra se žarištem za pronalazak olupina, a ovo je otkriće to i potvrdilo, prenosi BBC.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message