Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Otkriveno lice slavnog ratnika: Ovako je izgledao barun Trenk

Znanstvenici su prošle godine skenirali mumiju baruna Franje Trenka CT uređajima na Fakultetskoj bolnici Brno i predstavili 3D rekonstrukciju lica slavnog zapovjednika

Foto: Brno City Museum
12 komentara

Kako je izgledao barun Franjo Trenk, slavni ratnik, osuđenik i jedan od najkontroverznijih ljudi 18. stoljeća? Masarykovo sveučilište u Brnu i Muzeja grada Brna pokrenuli su 2017. godine projekt istraživanja mumije baruna Franje Trenka. Znanstvenici su prošle godine skenirali mumiju CT uređajima na Fakultetskoj bolnici Brno i predstavili 3D rekonstrukciju lica slavnog zapovjednika, prenosi Tportal.

Barun Trenk bio je ambiciozan čovjek, neobrijani vojnik, bogati buntovnik i miljenik carice Marije Terezije. Njegovi posmrtni ostaci ležali su u grobnici kapucinskog samostana u Brnu. Kasnije su premješteni u stakleni lijes i izložen za posjetitelje.

Bio je jedan od najzanimljivijih ličnosti Habsburške monarhije u 18. stoljeću, piše češki portal Reflex.

'Nije odgovarao današnjim idealima ljepote'

- Na temelju lubanje i sačuvanog mumificiranog mekog tkiva, ustanovljeno je da je Trenk imao široko lice, lagano udubljeno čelo, krivudav prijelaz između čela i nosa, izražene lukove očnih šupljina i dominantan orlovski nos. Sigurno nije odgovarao današnjim idealima ljepote. Osim toga, lice mu je bilo asimetrično', objasnila je Petra Urbanová iz Laboratorija za morfologiju i forenzičku antropologiju Prirodoslovnog fakulteta Masarykovog sveučilišta.

Trenk je tijekom života patio od zubobolje, u gornjoj čeljusti na desnoj strani postoje tragovi intenzivne upale i nedostaje jedan zub. Hranu je dugo vremena žvakao na lijevoj strani, što je rezultiralo asimetrijom cijelog lica.

Koža lica puna tragova baruta

Pušio je keramičku lulu koja mu je doslovno izglodala prvi gornji lijevi sjekutić. Prema povijesnim izvješćima, na Trenkovo lice bilo je obilježeno tragovima baruta.

 - Na koži su mu ostali ostaci baruta od nesreće u kojoj je pred njim eksplodirala zaliha streljačkog eksploziva. Unatoč naporima i korištenju brojnih suvremenih metoda, barut se nije mogao ukloniti s djelomično očuvanog tkiva lica baruna Trenka - rekao je Petr Vachůt iz Muzeja grada Brna.

Foto: Museum of the City of Brno

U trenutku smrti Tren je imao 38 godina. Nije bio golobrad niti ćelav. Na mumiji su otkriveni ostaci kose i brade. Kosu i brkove ne može se rekonstruirati iz mumificiranih ostataka, ali temeljitim istraživanjem povijesnih izvora omogućen je vjerodostojan izgled njegove kose i brkova, pa je Trenku napravljena frizura s malim pletenicama i brkovima zavinutim prema gore.

- Izabrali smo plavu kosu i svijetle oči, jer je Trenk po ocu porijeklom pomeranskog roda iz Pruske. Iako mu je majka bila Talijanka, rodom je iz Latvije pa pretpostavljamo da su prevladali plavi geni - objasnio je Ctibor Ostrý iz Muzeja grada Brna.

Muzej grada Brna na Špilberku će sljedeće godine postaviti izložbu o Trenku povodom 270. godišnjice njegove smrti. Do tada bi cijelo Trenkovo tijelo trebalo biti rekonstruirano 3D printerom. Čak bi se trebao i kretati i mačevati.

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message