Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Otopili se ogromni dijelovi leda s Grenlanda i digli razinu mora

Između 40 i 50 posto svjetske populacije živi u gradovima koji se nalaze na obalama mora i kojima prijeti opasnost od podizanja njegove razine, a to su New York, Miami, Los Angeles, Tokio i Mumbai...

Foto: Pixabay
12 komentara

Veliki dijelovi leda na Grenlandu tope se neočekivano velikom brzinom. Razlog su klimatske promjene i visoke temperature, piše CNN. Zbog toga podizanje razine mora opasno prijeti obalnim gradovima diljem svijeta. 

Između 40 i 50 posto svjetske populacije živi u gradovima koji se nalaze na obalama mora i kojima prijeti opasnost od podizanja njegove razine, a to su New York, Miami, Los Angeles, Tokio i Mumbai. 

- S obzirom na to da će se nastaviti otapanje ledenjaka, možemo predvidjeti kontinuirano povećanje stope gubitka ledene mase i porast razine mora koji će se povećavati sve brže svake godine - rekao je znanstvenik Eric Rignot.

Foto: screenshot/

Od 1972. godine, otapanje ledenjaka na Grenlandu podiglo je svjetsku razinu mora za 13,7 milimetara, procjenjuje se u novoobjavljenoj Rignotovoj studiji. Grenlandski ledeni pokrivač sadrži dovoljno vode za podizanje globalne razine oceana i mora za 7 metara, pokazuju istraživanja.

Prema ovogodišnjim indikacijama, trend otapanja leda sigurno će se nastaviti. Prema podacima Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu, u Grenlandu je mjesec dana ranije nego što je predviđeno već započela ljetna sezona otapanja leda. 

- Trebamo biti spremni na ozbiljne posljedice i poduzeti hitne mjere kako bismo usporili otapanje ledenog pokrivača - rekao je Rignot

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message