Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
23 komentara

Otporna na uragane: Plutajuća kuća može izdržati gotovo sve

Uslijed brojnih uragana koji sve češće zahvaćaju Ameriku stiže novo rješenje - ARKUP, novi tip doma koji pluta, ima sistem za povišenje 12 metara u zrak i potpuno je ekološki

ARKUP
Foto: ARKUP
23 komentara

Ove godine smo na američkoj obali vidjeli kakve sve razorne posljedice mogu imati snažni uragani. Harvey i Irma samo su neke od oluja koje su uništile tisuće domova. No, arhitekti su sada napravili novi tip kuće sa solarnim napajenjem koji će moći izdržati najsnažnije oluje i rast razine mora, prenosi Business Insider

ARKUP | Autor: ARKUP Foto: ARKUP

Iz Waterstudio ureda dolazi Arkup, arhitekta Koena Olthuisa. Ovaj mobilni dom otporan je na vjetar brzine do 250 kilometara na sat - što se kategorizira kao uragan 4. stupnja. Dom će moći i plutati te na taj način uspješno prebroditi i povišenje razine mora uslijed oluja. Osim toga, u sebi sadrži sustave koji će ga moći podići otprilike 12 metara iznad morskog dna u koje je usidren uslijed poplava, a koštat će između dva i tri milijuna dolara. 

ARKUP | Autor: ARKUP Foto: ARKUP
Kao dodatak, iz Waterstudija najavljuju sakupljač i pročiščivač kišnice, a prvi prototip, nadaju se, izgradit će već iduće godine u Miamiju. 

Ova tvrtka poznata je po dizajniranju domova na vodi, a njihov direktor Koen Olthuis vidi jahte kao "plutajuće domove i budućnost izgradnje, posebice u doba klimatskih promjena". 

- Bit će sve više plutajućih četvrti u idućih pet do 10 godina, izjavio je Olthuis. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message