Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Otvorili tvrtku: Ne žele odrasti pa rade igrice za sve generacije

Dvojica prijatelja iz Zagreba sanjala su da imaju svoju tvrtku i proizvode igrice koje će pamtiti djeca, a s kojima će se igrati i djedovi i bake. Uskoro im izlazi prva...

sulic
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
16 komentara

Domagoj-Ante Sulić (31) iz Zagreba zajedno s prijateljem i sada poslovnim partnerom dobio je ukupno 110.000 kuna poticaja s HZZ-a za samozapošljavanje (svaki po 55.000 kn).

- Oduvijek sam sanjao da otvorim svoju tvrtku i bavim se s onim što najviše volim. San sam ostvario prije nekoliko mjeseci. Imam tvrtku s petero zaposlenih te sam pomoću nepovratnih sredstava od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nabavio opremu – priča vlasnik tvrtke GD Entertainment koja se bavi izradom mobilnih i web aplikacija. Za dva mjeseca gejmeri će moći uživati u njihovoj prvoj igrici Skull Port na kojoj su radili od otvaranja firme.

sulic | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

- Radi se o vrhunskoj strateškoj igrici s kockama koja postoji kao bord igra. Bord igru su osmislili 4Hogs, a mi smo je digitalizirali – pojašnjava Domagoj. Obzirom da u startu imaju pet zaposlenih kaže kako se za početak financiraju od posudbi i nešto ušteđevine, no ne sumnjaju u svoj uspjeh. Sa suradnjom HZZ-a je kaže iznimno zadovoljan.

- Sve je teklo brzo i glatko što me iznenadilo. Ljudi u procesu su iznimno ljubazni i uslužni – kaže Domagoj te potanko objašnjava kako je tekao proces dobivanja poticaja.

sulic | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

- Prvi uvjet je da ste prijavljeni na burzi. Kolega i ja smo potom prošli edukaciju u HZZ-u te napisali poslovni plan. Jednostavno ga je napisati jer na burzinim stranicama već postoji špranca. To smo predali burzi na procjenu i kroz tri tjedna potpisali bianco zadužnicu. Dostavili smo potvrde da nam račun nije opterećen dugovima. Nakon toga su dokumentaciju slali u Riznicu i kroz petnaest dana imali smo novac na računu – pojasnio je te upozorio: “Bitno je da tvrtku otvorite nakon predane sve dokumentacije jer u protivnom mogu odustati od isplate.”

sulic | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Kad se sve zbroji, od edukacije, plana i ostale papirologije poticaje za samozapošljavanje dobio je na račun za neka dva mjeseca. U Hrvatskoj se često pomisli da se dobiveni novac može trošiti kako hoće.

- Ma ni govora. Morate ga koristiti sukladno troškovniku poslovnog plana jer burzi morate dostaviti račune za sve što ste naveli. Ukoliko postoji odstupanje, npr. našli ste nešto na akciji pa vam je ostalo novca (ja sam uštedio 4000 kn) taj novac možete prenamjeniti. No imate pravo samo jednom to napraviti pa je preporuka da se pričeka pola godine. Kad vidite što i koliko točno imate, potpisujete ugovor o prenamjeni – kaže Domagoj koji je diplomirao ekonomiju.

sulic | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Smatra da mu je Ekonomski fakultet pomogao već u samom startu kod ispunjavanja dokumentacije kao i pisanju poslovnog plana. Smatra da ništa od toga nije komplicirano i da su smjernice HZZ-a jednostavne i jasne. On je jedan od onih koji nije imao niti jednu poteškoću pri realizaciji poticaja. Ipak, ne prođu svi neokrhnuti za živce ili vrijeme. Tako nam barem govore drugi u svojim iskustiva.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message