Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
68 komentara

Ovo je bilo blizu! Pored Zemlje je noćas projurio veliki asteroid

Asteroid 2019 EA2 promjera je otprilike 27 metara i veći je od onog koji je eksplodirao iznad ruskog Čeljabinska. Projurio je kraj Zemlje na udaljenosti od 305.000 kilometara, oko 80.000 km bliže od Mjeseca

REUTERS/PXL
Foto: REUTERS/PXL
68 komentara

Dok za velike asteroide koji predstavljaju prijetnju znamo, velik je broj onih manjih koje još nismo otkrili, a mogli bi nanijeti veliku štetu. 

Jedan takav projurio je rano jutros kraj Zemlje. Asteroid 2019 EA2 promjera je oko 27 metara, a kraj nas je projurio na udaljenosti od 305.000 kilometara - otprilike 80.000 kilometara bliže nego što nam je noćas bio Mjesec.

EA2 asteroid otkrili su tek 9. ožujka ove godine, a pripada skupini asteroida čija orbita ih dovodi u neposrednu blizinu Zemlje te su veliki do 40 metara. Europska svemirska agencija ranije je objavila kako su bili sigurni da nas ovaj asteroid neće pogoditi, ali da i dalje budno love svemirske stijene koje bi nas mogle pogoditi. Pojašnjavaju da je otprilike 20.000 kometa i asteroida koje orbita dovodi blizu Zemlje.

Usporedbe radi, ovaj je asteroid nešto veći od onog koji je eksplodirao iznad Čeljabinska 2013. godine. Njegova eksplozija prouzročila je ogromne štete, a 1500 ljudi je ozlijeđeno. No za ozljede nije bio kriv sam udar meteora, već neizravne posljedice, uglavnom zbog pucanja stakala u udarnom valu.

Što se asteroida 2019 EA2 tiče, NASA navodi da je ovo najbliže što nam je bio u proteklih 112 godina.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message