Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
72 komentara

Ovo je bilo blizu! Pored Zemlje je noćas projurio veliki asteroid

Asteroid 2019 EA2 promjera je otprilike 27 metara i veći je od onog koji je eksplodirao iznad ruskog Čeljabinska. Projurio je kraj Zemlje na udaljenosti od 305.000 kilometara, oko 80.000 km bliže od Mjeseca

REUTERS/PXL
Foto: REUTERS/PXL
72 komentara

Dok za velike asteroide koji predstavljaju prijetnju znamo, velik je broj onih manjih koje još nismo otkrili, a mogli bi nanijeti veliku štetu. 

Jedan takav projurio je rano jutros kraj Zemlje. Asteroid 2019 EA2 promjera je oko 27 metara, a kraj nas je projurio na udaljenosti od 305.000 kilometara - otprilike 80.000 kilometara bliže nego što nam je noćas bio Mjesec.

EA2 asteroid otkrili su tek 9. ožujka ove godine, a pripada skupini asteroida čija orbita ih dovodi u neposrednu blizinu Zemlje te su veliki do 40 metara. Europska svemirska agencija ranije je objavila kako su bili sigurni da nas ovaj asteroid neće pogoditi, ali da i dalje budno love svemirske stijene koje bi nas mogle pogoditi. Pojašnjavaju da je otprilike 20.000 kometa i asteroida koje orbita dovodi blizu Zemlje.

Usporedbe radi, ovaj je asteroid nešto veći od onog koji je eksplodirao iznad Čeljabinska 2013. godine. Njegova eksplozija prouzročila je ogromne štete, a 1500 ljudi je ozlijeđeno. No za ozljede nije bio kriv sam udar meteora, već neizravne posljedice, uglavnom zbog pucanja stakala u udarnom valu.

Što se asteroida 2019 EA2 tiče, NASA navodi da je ovo najbliže što nam je bio u proteklih 112 godina.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message