Obavijesti

Tech

Komentari 94

Isprobali smo Huawei P20 Pro: Ima tri kamere i misli za vas

Isprobali smo Huawei P20 Pro: Ima tri kamere i misli za vas
21

P20 i P20 Pro najnovije su zvijezde kineskog diva. Donose 'zub' na vrhu ekrana, odličan dizajn te kamere koje se još više oslanjaju na umjetnu inteligenciju. Nijhove kamere imaju i najbolje ocjene ikad

VIDEO

Zahvaljujući raznim curenjima informacija, mnogi su više manje znali što mogu očekivati od najnovijih Huaweijevih zvijezda koje je kineski div upravo predstavio u Parizu, a mi smo prije nekoliko dana u Varšavi ekskluzivno imali priliku isprobati ono najbolje što će donijeti P20 i P20 Pro. 

Pogledajte video

Pokretanje videa...

Što sve donosi Huawei P20 i P20 Pro 02:13

Oba su telefona narasla u odnosu na prošlogodišnje modele, a po svemu sudeći, P20 Pro s trostrukom stražnjom kamerom trebao bi biti glavna zvijezda. U osnovi se radi o znatno poboljšanom i redizajniranom Mateu 10 Pro s umjetnom inteligencijom dignutom na višu razinu. 

Usprkos odličnom ekranu sa “zubom” koji se sada proširio posvuda, njegov glavni adut je novi trostruki sustav Leica kamera na stražnjoj strani koji je ovdje postavljen kako bi razmišljao umjesto vas. To znači da će u suradnji s AI sustavima telefon u svakom trenutku snimiti što kvalitetniju fotografiju i na sebe preuzeti brigu o tome da prilagodi postavke ovisno o uvjetima fotografiranja. Huawei kaže kako novi telefoni "imaju najnapredniji sustav kamere i najinteligentnije iskustvo korištenja kamere uz nove mogućnosti umjetne inteligencije". 

Straga tako imamo crno-bijeli senzor od 20 mpx, standardni od 40 mpx te telefoto od 8 koji služi za zumiranje. Ovakav sustav, uz senzor veličine 1/1,7”, omogućuje kameri i ISO osjetljivost 51.200 - što je najbolje na nekom telefonu, a Huawei je tijekom prezentacije prikazao probne fotografije snimljene u gotovo mrklom mraku na kojima su se mogli jasno vidjeti detalji i boje. 

P20 Pro na DXO Mark testu dobio je čak 109 bodova.

9
| Foto: Huawei

No osim snimanja u mraku, zahvaljujući telefoto leći, P20 Pro ima mogućnost 5x hibridnog uvećanja slike. Sama leća zaslužna je za trostruko uvećanje, dok telefon odrađuje ostatak, no konačni rezultat je fascinantna fotografija jednog od zvonika u Varšavi na kojoj su bili jasno vidljivi detalji. 

Kao što smo vidjeli na nekoliko ranijih telefona i P20 modeli donose mogućnost super usporenih snimaka od 960 sličica u sekundi, a konačni rezultat bila je jako dobra snimka (720p rezolucije) i u uvjetima osvjetljenja koji nisu bili idealni. Kamera ovdje snima nekoliko sekundi, a jako kratki dio od oko 0,3 sekunde je usporen što znači da nećete uvijek uloviti najbolji trenutak. 

Manji P20 je dobio novu Leica kameru  sa senzorima od 12 i 20 megapiksela  (f/1,8 + f/1,6) gdje je potonja kamera monokromatska. No, u isto vrijeme tvrde i kako je senzor od 1,55 mikrona 61 i 22 posto veći od glavnih rivala.

Huawei je otkrio i kako je P20 dobio 102 boda na DXO Mark testu, što je uz 109 bodova za P20 Pro najbolje ikad na nekom telefonu.

S prednje strane oba telefona nalazi se i kamera od 24 megapiksela, za koju kažu da je najveća selfie kamera. Što se videa tiče, kamere snimaju 4K video sa 60 fps. 

Pokretanje videa...

Huawei P20 - mogućnosti kamere 00:31

Umjetna inteligencija misli za vas

Uz same tehničke karakteristike, kamera će se u još većoj mjeri oslanjati na sustave umjetne inteligencije da vam pomogne snimiti što bolju fotografiju. Tako je dobila puno više modova kojima može prilagoditi postavke, njih 19 koji su smješteni u osnovne kategorije. To znači da će kamera znati razlikovati različite vrste hrane, ali i imat će različite postavke za mačke i pse kad su u istom kadru. Ili još jednostavnije, ako snimate portret nekoga tko drži cvijet, kamera će na cvijet staviti jedne, a na osobu druge postavke. 

Stvari idu još i dalje, pa vam AI pomaže kadrirati scene kod pejzaža ili grupnih fotografija kako bi rezultat bio još bolji. No, najviše me oduševio AI mod za noćno snimanje. Ovdje Huawei koristi “AIS”, stabilizaciju uz pomoć umjetne inteligencije kako bi dobili detaljnu i oštru noćnu fotografiju bez stativa. Telefon će prepoznati da snima u noćnom modu i tijekom četiri sekunde će snimiti niz fotografija te prepoznati detalje koji moraju biti oštri poput natpisa ili lica. 

Osim kamere, glavna razlika među novim telefonima je u veličini ekrana, iako oba imaju istu rezoluciju (2240 x 1080 piksela). Veći, P20 Pro, dolazi sa 6,1-inčnim OLED ekranom, dok P20 ima 5,8-inčni LCD koji nudi nešto manje živosti u bojama. Dok je na Mateu 10 senzor otiska prsta bio smješten straga, on se ovdje nalazi na dnu ekrana u klasičnoj home tipki. 

Stakleno kućište u kombinaciji s aluminijem štiti telefone i toliko je reflektivno da može poslužiti kao ogledalo, no ukupni dojam je prekrasan. Oba modela na naše tržište stižu u crnoj i tamno plavoj boji, ali i u dvije posebne varijante s bojama koje se prelijevaju. P20 će imati Pink Gold boju koja se pretapa između zlatne i roze, dok se na P20 Pro posebna boja zove Twilight i nemoguće ga je zamijeniti za neki drugi telefon s pretapanjem između plave i ljubičaste koja na dnevnom svjetlu dolazi do punog izražaja. Međutim, prilično sam siguran da će mnogi koji će se odlučiti na ovaj telefon, jako brzo uzeti i neku zaštitnu masku ili futrolu kako bi zaštitili ekran i kućište. 

Što se samih hardverskih karakteristika tiče, oba modela pogoni procesor Kirin 970 s Androidom 8 i Huaweijevim EMUI 8.1 sučeljem koje donosi i niz noviteta, pa će vam telefon u galeriji izdvojiti fotografije za koje misli da su kvalitetnije. Poboljšali su i kvalitetu slanja zvuka preko Bluetootha. 

P20 će inače dolaziti u kombinaciji s 4 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, dok će P20 Pro imati 6 GB radne memorije, no nema opcije za proširivanje memorije MicroSD karticama. Oba su Dual SIM i podržavaju i CAT 18 LTE s brzinama prijenosa podataka do 1,2 Gbps. 

Veći P20 Pro dobit će i bateriju od 4000 mAh, dok će u P20 njen kapacitet biti 3400 mAh, s Huaweijevom tehnologijom brzog punjenja koja omogućuje da za pola sata dođe do 60 posto kapaciteta. 

P20 Pro stajat će 6499 kuna i u prodaju stiže 16. travnja, a P20 stajat će 4999 kuna, a on bi trebao stići tjedan ranije.

P20 Lite uskoro stiže i kod nas

6
| Foto: Huawei

Huaweijev P20 Lite jeftinija je i nešto slabija alternativa moćnom dvojcu, a na tržištu se pojavio par dana uoči lansiranja novih modela. Radi se o telefonu koji dolazi u plavoj, rozoj i crnoj boji te ima 5,84-inčni ekran (19:9 format) rezolucije 1080x2280 piksela. Kao i kod ostatka linije, i ovaj ima "zub" u kojem se smjestio zvučnik i prednja kamera od 16 megapiksela. Što se stražnjih kamera tiče, tu je dvojac od 16 i 2 mpx. 
Telefon pogoni slabiji Kirin 659 procesor s 4 GB RAM-a i 64 GB memorije - koja se može proširiti microSD karticama. 

Kapacitet baterije je 3000 mAh, senzor otiska prsta je na stražnjoj strani za razliku od P20 i Pro modela. Dolazi s Androidom 8 i EMUI 8 sučeljem. 

Zbog cijene od 2899 kuna, mnogima bi ovo mogla biti privlačna alternativa jer nudi dobar dizajn i solidne perfomanse po nižoj cijeni, a on bi trebao stići isto kad i P20.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama