Tech

Komentari 5

Ovo je najjeftinija grafička kartica za virtualnu stvarnost

Ovo je najjeftinija grafička kartica za virtualnu stvarnost

AMD je na Computexu predstavio grafičku karticu koja je dovoljno jeftina da bude masovno popularna, ali i dovoljno snažna da pokreće igre u virtualnoj stvarnosti

Virtualna stvarnost ne mora biti nedostižna, bar tako tvrde iz AMD-a. U sklopu Computex konferencije na Tajvanu lansirali su grafički čip Radeon RX480, koji je dovoljno moćan da pokreće igre u virtualnoj stvarnosti za Oculus Rift i HTC Vive, a cijena mu je 199 dolara.

Za usporedbu, Nvidijina GTX1080 grafička kartica stoji 699 dolara, a iako RX480 ima manju računalnu snagu od GTX1080, za 400 dolara možete kupiti dvije AMD-ove kartice što je manje od jedne Nvidijine. 

Raja Koduri istaknuo je kako AMD ima misiju dovesti virtualnu stvarnost u domove prvih 100 milijuna korisnika, a RX480 je prvi korak prema ostvarenju cilja. Podaci pokazuju da samo 1 posto računala na svijetu ima dovoljno jaku konfiguraciju za korištenje virtualne stvarnosti. Koduri kaže kako AMD namjerava to promijeniti. 

- Većina fanova računalnih igara, njih čak 84 posto, kupuje grafičke kartice koje koštaju od 100 do 300 dolara. Želimo da za tu cijenu dobiju najbolje iskustvo. Zato smo napravili RX480, rekao je Koduri.