Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Ovo 'leteće špageti čudovište' snimili su u oceanu kod Angole

Sifonofore su kolonije zasebnih jedinki koje mogu biti duže od 40 metara. Ovu su snimili radnici BP-a kod Angole. Iznimno su krhke i mogu se lako raspasti

SerpentProject
Foto: SerpentProject
8 komentara

Bizarnu životinju koja izgleda kao da je nečiji ručak koji je postao živ, snimili su nedavno na 1300 metara dubine kod Angole.

Uočili su je radnici BP-a dok su daljinski upravljali podmornicom za servisiranje bušotine, piše New Scientist. Nazvali su je 'leteće špageti čudovište' zbog sličnosti sa satiričnim božanstvom koje štuje Crkva Letećeg Špagetnog Čudovišta.

Kako nisu odmah znali o čemu se radi, snimku su poslali Danielu Jonesu iz britanskog Nacionalnog centra za oceanografiju, koji često surađuje s kompanijama na projektu Serpent kako bi katalogizirali brojne vrste u oceanima.

Nakon proučavanja snimke, zaključili su da se radi o sifonofori (bathyphysa conifera).

Sifonofore su u osnovi kolonije, slično kao koralji, zasebnih jedinki. Svaka sifonofora svoj život započinje kao oplođeno jajašce koje se razmnožava aseksualno, a svaka nova jedinka u koloniji potom ima vlastitu ulogu i funkcionira zajedno s ostalima. Neke su tako zadužene za kretanje, prehranu, a druge se brinu oko razmnožavanja.

Mogu biti duže od 40 metara te su među najdužim životinjama na svijetu, ali iznimno su krhke i lako se raspadaju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message