Obavijesti

Tech

Komentari 4

Ozonska rupa mogla bi biti najmanja u zadnjih 30 godina

Ozonska rupa mogla bi biti najmanja u zadnjih 30 godina
1

Ozonska rupa je prošloga tjedna obuhvaćala pet milijuna četvornih kilometara, a u isto vrijeme lani više od  20 milijuna. Godine 2017. prostirala se više od deset milijuna četvornih kilometara

Ozonska rupa nad Antarktikom ove bi godine mogla biti najmanja u posljednjih 30 godina, kažu znanstvenici.

Analiza raspadanja tog plina visoko u atmosferi pokazuje da ove godine nije tako veliko kao obično u ovome dijelu godine.

Europska služba za motrenje atmosfere Kopernik (CAMS) kaže da je veličina rupe upola manja nego što je uobičajeno u rujnu.

Stručnjaci CAMS-a smještenog u Readingu u Velikoj Britaniji očekuju idućih dana stabilne razine ozona ili manji pad, piše u utorak BBC.

Ozon je molekula koja se sastoji od tri atoma kisika i odgovoran je za filtriranje štetnog ultraljubičastog zračenja sa Sunca.

Plin se stvara i raspada u stratosferi, 20 do 30 kilometara iznad Zemlje.

U čistoj atmosferi, ciklus proizvodnje i raspadanja je u ravnoteži. No, iz balansa ga izbacuju kemikalije koje sadrže klor i brom, što rezultira padom koncentracije ozona (ozonska rupa), najviše u antarktičkom prstenu u rujnu i u listopadu.

Protokol iz Montreala potpisan 1987. pokušava poboljšati situaciju tako što zabranjuje proizvodnju i upotrebu kemikalija koje najviše oštećuju ozonski omotač.

Ozonska rupa je prošloga tjedna obuhvaćala pet milijuna četvornih kilometara, a u isto vrijeme lani više od  20 milijuna. Godine 2017. prostirala se više od deset milijuna četvornih kilometara, što znači da varira od godine do godine.

Uvjeti za raspad ozona pojavljuju se svake godine kada Antarktik izlazi iz zime, a reakciju potiče ponovna pojava sunčanog vremena u hladnoj stratosferi.

I dok je proces smanjivanja omotača ove godine počeo ranije nego obično, skratio ga je neočekivan toplinski događaj koji je temperaturu stratosfere podigao za 20 do 30 stupnjeva, destabilizirajući proces raspada ozona, pojašnjavaju stručnjaci.

(abe)

Pokretanje videa ...