Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
62 komentara

Ozonska rupa se smanjuje, za 30 godina će potpuno nestati

Ozonska rupa se napokon smanjuje, navodi tim znanstvenika za časopis Science. Ozonska rupa je u fokusu javnosti od sredine 80-tih godina, a odnedavno se počela "oporavljati", tvrde znanstvenici

Foto: Flickr
62 komentara

- Medicinskim rječnikom rečeno: prvo je pacijentu bilo sve lošije i lošije, onda se stabilizirao, a sada, što je veoma ohrabrujuće, pacijent se oporavlja - objašnjava znanstvenica Susan Solomon, autorica istraživačkog rada o ozonskoj rupi i bivša članica Međuvladinog panela o klimatskim promjenama pri Ujedinjenim Narodima, prenosi Washington Post.

Dodaje i kako smatra da se stanje počelo popravljati upravo zbog promjene odnosa ljudi prema klimatskim problemima.

Ozonske rupe su inače područja izrazito prorijeđena stratosferskog ozona. Pojavljuju se se od kraja 1970-ih iznad polarnoga predjela južne polutke, a sredinom 1980-ih i iznad polarnih predjela sjeverne polutke (Kanada, sjever Europe i Azije). Kroz ozonske rupe do Zemljine površine prodire dio ultraljubičastoga zračenja što bi inače zaustavio ozonski omotač.  

U Montrealu je 1987. potpisan protokol kojim se predviđalo 50%-tno smanjenje proizvodnje freona do 1998. Međutim, istraživanja su pokazala oštećenja ozonskog omotača veća od očekivanih, pa je od 1996. proizvodnja freona u svijetu gotovo potpuno obustavljena. Kako pokazuju najnovija mjerenja, Ozonska rupa iznad Antarktika manja je nego prošle godine. 

Znanstvenica Solomon je presretna što se ozonska rupa iznad Antarktika smanjuje i kaže da je jako optimistična što se tiče ostalih klimatskih promjena.

Rupa se smanjila za otprilike 4.5 kilometara od mjerenja 2000. godine, a neće biti u potpunosti zatvorena do sredine ovog stoljeća. Stanje će ovisiti i o vulkanskim aktivnostima i ostalim mogućim preprekama.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message