Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Pauk s najbržim ugrizom: Od njegovih čeljusti nema bijega

Proučavanje tih pauka moglo bi pomoći ljudima da dizajniraju robote koji bi se kretali na neobične načine, baš kao i ovi pauci, kaže znanstvenica koja je snimila najbrži ugriz pauka

Foto: H. Wood/Smithsonian
3 komentara

Znanstvenici vjeruju da maleni novozelandski pauk ima najbrže čeljusti na svijetu, nakon što su kamerom snimili kako ubija svoj plijen u desetini milisekunde.

Istraživanje, objavljeno u petak u znanstvenom časopisu Current Biology, proveli su američki stručnjaci na pauku koji živi na Novom Zelandu i u Južnoj Americi.

Hannah Wood iz Prirodoslovnog muzeja Smithsonian rekla je da su slični ultrabrzi napadi zabilježeni kod mrava, ali nikad kod pauka.

Wood je snimila kako 14 vrsta pauka iz vrste Mecysmaucheniid napada plijen. Najbrža vrsta iz roda Zearchaea može se pronaći samo na Novom Zelandu.

Snaga čeljusti nekih proučavanih vrsta pauka jača je nego što je mogu proizvesti njihovi maleni mišići, što znači da u tome važnu ulogu igraju ostali tjelesni mehanizmi, kaže Wood.

"Proučavanje tih pauka moglo bi pomoći ljudima da dizajniraju robote koji bi se kretali na neobične načine, baš kao i ovi pauci", dodala je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message