Obavijesti

Tech

Komentari 11

Pazite na klimu: Neispravna troši više od litre na 100 km!

Pazite na klimu: Neispravna troši više od litre na 100 km!
4

Jednu ili čak dvije litre više goriva auto troši ako u tome sustavu nedostaje 25 posto ili više plina, zato je apsolutno važno prekontrolirati klima-uređaje prije početka sezone 'vrućina

VIDEO

S lijepim proljetnim danima i prvim visokim temperaturama posegnuli ste u autu za ugođajem klima-uređaja, ali i primijetili kako unutrašnjost niti miriši baš ugodno, niti se zrak dovoljno hladi? A neki nepoznat zvuk dopire iz otvora za dovod zraka u kabinu? Ni potrošnja goriva se nije smanjila iako su ljetne gume opet na autu, nema ni snijega ni leda ni proklizavanja ni duge vožnje u niskim stupnjevima prijenosa!

Zaključak je samo jedan - klima-uređaj mora na kontrolni pregled. A rješenje još jedno - vozi dalje pa ćeš nakon pet-šest tisuća kilometara potrošiti onoliko novca koliko bi stajao popravak uređaja. A klima-uređaj neće raditi kako treba. Automobil s uključenim ispravnim klima-uređajem za uobičajene vožnje troši samo od 2 do 3 posto goriva više. Dakle, u prosječnom automobilu iz srednje klase, koji troši oko 7 litara goriva na 100 kilometara, to je povećanje potrošnje za oko 2 decilitra na 100 kilometara. Istina, klima-uređaj će sasvim solidno hladiti unutrašnjost vozila čak i ako mu nedostaje i više od četvrtine plina, ali će se pritom prosječna potrošnja goriva povećati za više od jedne litre.

Zašto je važno redovno održavati klimatizacijski uređaj? To osigurava njegovu dugotrajnost, a vozaču i putnicima ugodno putovanje i - zdravlje! Nedovoljna količina plina ili neispravan uređaj povećavaju potrošnju goriva i zagađenje okoliša. Usto, kada je klima-uređaj uključen mikroorganizmi, mahom bakterije, raspršuju se u unutrašnjosti vozila, a to putnici prepoznaju kao neugodan miris. Osim po smradu, nedostatak plina u sustavu ili njegovu neispravnost prepoznajemo po tomu što ne uspijevamo dobiti temperaturu koju smo programirali ili kada se zrak čak uopće ne hladi. A da nešto nije u redu 'javlja' nam i buka iz otvora sustava za dovod zraka u kabinu.

Samo kad uredno održavamo klimatizacijski sustav, brinemo o redovitu čišćenju rashladnih i uljnih plinova u kompresoru i provjeravamo kod servisera curi li plin sigurni smo kako klimatizacijski uređaj može raditi punom snagom. On se sastoji od mnogo gumenih cijevi i brtvi koje ne dihtaju uvijek 100 posto. Kroz mikroskopske rupe i pore iz kućišta kompresora plin za rashlađivanje neprestano izlazi u atmosferu.

Važno je spomenuti i zagađenje okoliša. To je bio jedan od razloga uvođenja novoga plina R1234f, koji je daleko manje štetan za okoliš. A za usporedbu, recimo kako je 'stari' plin R134a čak 1430 puta štetniji za atmosferu nego ugljični dioksid (CO2).

Preporučuje se servisiranje klimatizacijskog uređaja u autu svake dvije godine, a zamjena filtara u unutrašnjosti 1 ili 2 puta godišnje.

Punjenje klima-uređaja košta oko 300 kuna. U povremenim sezonskim akcijama i poprilično manje. U cijenu su obično uključeni plin, zamjena ulja u kompresoru i cijelome sustavu te boja koja je dodana u plin zbog mogućnosti nalaženja eventualnoga propuštanja. Punjenje traje od 30 do 60 minuta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle