Obavijesti

Tech

Komentari 0

Pobjeda Applea na sudu: Neće morati vratiti 13 milijardi eura

Pobjeda Applea na sudu: Neće morati vratiti 13 milijardi eura
1

Komisija je prije četiri godine odlučila da je Irska pogodovala Appleu poreznim odlukama kojima je porezna dobit bila jedna od najnižih u Europi.

VIDEO

Sud EU poništio je u srijedu odluku Europske komisije kojom je Apple morao vratiti 13 milijardi eura u irski proračun. 

Velika je to pobjeda američkog diva, koju je pozdravila i Irska, ali i udarac eurospkim pokušajima da uguše takve povoljne porezne aranžmane, piše Reuters.

Komisija je prije četiri godine odlučila da je Irska pogodovala Appleu poreznim odlukama kojima je porezna dobit bila jedna od najnižih u Europi. No, sud smatra da  "EK nije uspio dokazati da je Apple imao selektivnu ekonomsku prednost" koju mu je dala irska država.

Iz Irske su pozdravili odluku navodeći da nikad nije bilo posebnog tretmana za Appleove kompanije koje su otvorene u Irskoj. Irska se žalila na odluku Unije tvrdeći da Appleu nisu dali nikakvu državnu pomoć. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iz Applea su poručili da ovaj slučaj nije bio oko toga koliko poreza plaćaju, već gdje su ga plaćalli. 

- Ponosni smo na to što smo najveći porezni obveznik na svijetu i znamo koliko je važna uloga poreznih davanja u društvu - kažu iz Applea.

'Tvrtke trebaju plaćati pravedni dio poreza'

- Pozorno ćemo proučiti presudu i razmisliti o sljedećim koracima...Komisija u potpunosti podupire cilj da sve kompanije trebaju plaćati pravedni dio poreza", priopćila je Verstager.

- Ako neka zemlja članica da nekoj multinacionalnoj kompaniji porezne olakšice koje nisu dostupne njezinim konkurentima, to šteti pravednom tržišnom natjecanju u EU-u. To također lišava javnu riznicu i građane sredstava za prijeko potrebna ulaganja, čija je još veća u kriznim vremenima - ističe potpredsjednica EK-a zadužena za tržišno natjecanje.

EK je je 30. kolovoza 2016. donijela odluku da Apple mora vratitii 13 milijardi eura u irski proračun, zbog poreznih olakšica koje im je Irska omogućila.

Presuda je veliki udarac za Vestager, koja je u prethodnoj i u sadašnjoj EK zadužena za tržišno natjecanje i zbog izricanja visokih novčanih kazni za više multinacionalnih kompanija postala je iznimno popularna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'
TREBALO IZGORJETI U ATMOSFERI

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'

Muškarcu iz Floride svemirsko smeće teško 2 kilograma je velikom snagom proletjelo kroz krov kuće: 'Zahvalan sam što nitko nije ozlijeđen'

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...
Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju