Obavijesti

Tech

Komentari 17

Niskoenergetska kuća izašla je iz zemlje: Počelo zidanje kuće

Niskoenergetska kuća izašla je iz zemlje: Počelo zidanje kuće
4

Prilikom odluke o građevinskom materijalu kojim će zidati svoju obiteljsku niskoenergetsku kuću Jelušići su se suočili s brojnim pitanjima

VIDEO

Na gradilištu obitelji Jelušić započelo je zidanje nadzemnih etaža. Budući da su Renata i Marko željeli niskoenergetsku kuću, proveli su malo istraživanje o materijalima s kojim bi gradili. Kao i većina investitora, usporedili su cijene materijala, svojstva, prednosti i nedostatke.

Cijena (ni)je važna?

Cijena je mnogima presudni faktor prilikom odabira građevnog materijala. I Jelušići su imali ograničen budžet. Ipak, prosuđujete li isplativost nekog materijala tek na temelju cijene po m3 ili m2 koja je istaknuta u trgovini, mogli biste doći do netočnih zaključaka. Za točniju računicu, uzmite u obzir cijenu i kvalitetu građevnog  materijala, cijenu rada (brzinu i jednostavnost gradnje), cijenu obrade zidova. Naime, cijena izgradnje konstrukcije manjih zgrada predstavlja cca 20-25% od ukupne cijene izgradnje, a učešće materijala za zidanje svega oko 10%. Pravi troškovi i uštede pokazuju se na završnim radovima. 

Jelušići su se odlučili za Ytong građevni materijal. Uspoređujući cijenu m3 Ytong građevnog materijala i  m3 opeke u trgovini, Ytong jest skuplji. Međutim, kraći rokovi i jednostavnost zidanja, manji utrošak morta, eliminacija klasične oplate te tankoslojne obrade bez žbukanja i bez dodatne toplinske izolacije fasade, u konačnici izjednačuje cijenu Ytong građevnog sustava s cijenom klasične gradnje. Dobra izolativna svojstva Ytong porobetona kojim se lako postiže niskoenergetski standard, donosi dugoročne uštede smanjenjem potrošnje energije za grijanje i hlađenje prostora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Debljina zidova

Koja je idealna debljina zidova vaše kuće ovisno o željenom energetskom razredu, utvrdit će vaš projektant (a ne prodavatelj materijala) elaboratom građevinske fizike, koji je sastavni dio projektne dokumentacije.  Kod standardnih volumena, odnosno oblika kuće i standardnih veličina i karakteristika prozora, Ytong zid debljine 30 cm bez dodatne termoizolacije fasade, zadovoljit će u svim klimatskim područjima Hrvatske. U većem dijelu Dalmacije dovoljan je i Ytong zid debljine 25 cm! Potrebna debljina zida ne ovisi samo o klimatskoj zoni, nego i o karakteristikama zgrade, kao i o energetskom razredu zgrade koji se želi postići. Ako su vaše fasade razvedene i isprojektirane „sve u staklu“, a želite energetski A razred, tada vam čak debljina od 40 cm zida neće biti dovoljna, bez dodatne toplinske izolacije na fasadi.

Ytong građevni materijal - da ili ne?

Ytong porobeton je porozan i stoga lagan, što neupućeni često smatraju - manom. Međutim, upravo te karakteristike su njegova prednost pred drugim materijalima! Pritisna čvrstoća Ytong materijala je potpuno zadovoljavajuća za manje i srednje zgrade (do 4 nadzemne etaže). Proizvodi se u nekoliko različitih gustoća ili  težina, tj. marki (pritisne čvrstoće od 2,5 – 4,0 N/mm2). Nosivost Ytong zida površine 0,3 m2 do loma, iznosi čak 100 tona (opterećenje koje može preuzeti zid debljine 30 cm, a dužine 1,0 m). Ukratko, Ytong blokovi ugrađeni u zid su više nego „kompaktni“, a Ytong je jedan od šest ravnopravnih građevinskih materijala za zidane konstrukcije po EUROCOD normama.

No, oni koji su gradili kuću Ytong građevnim materijalom, osim zadovoljstva samim materijalom,  posebno ističu cjelovitost i jednostavnost sustava kao i podršku koju pruža Ytong ekipa. Počevši od besplatnih konzultacija i savjeta koje kupac dobiva, a koji se temelje na dugogodišnjem iskustvu u gradnji niskoenergetskih kuća, specifikacije Ytong materijala i jednostavnosti prilikom narudžbe, te instrukcije za izvođače prilikom zidanja, te na kraju - kontrola kvalitete izvođenja, sve to išlo je u prilog odluci Jelušićevih, da grade Ytong porobetonom. Kako teče gradnja i s čim se suočavaju izvođači radova na gradilištu pratite u novim člancima.

Imate li vi iskustva s građevnim materijalom koji ste koristili sami ili su ga koristili vaši prijatelji? Podijelite s nama svoja iskustva i pitanja - pišite nam na: nek@24sata.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija