Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
9 komentara

Podaci 267 milijuna korisnika iscurili? 'Istražujemo problem'

Početkom godine Facebook je platio rekordnu kaznu od pet milijardi dolara u nagodbi s regulatorom zbog zloporabe privatnih podataka korisnika

Facebook Chairman and CEO Zuckerberg testifies at a House Financial Services Committee hearing in Washington
Foto: ERIN SCOTT/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
9 komentara

Facebook je objavio da istražuje navode da je baza podataka s imenima i telefonskim brojevima više od 267 milijuna korisnika objavljena na Internetu.

Baza je bila dostupna za preuzimanje prošlog tjedna na internetskom hakerskom forumu koji navodno pripada kriminalnoj skupini, objavljeno je na blogu na internetskoj stranici Comparitech.

Istraživač specijaliziran za sigurnost Bob Diachenko uočio je javno dostupnu bazu podataka s osobnim i korisničkim imenima i telefonskim brojevima korisnika Facebooka, piše Comparitech.

FILE PHOTO: A 3D printed Facebook logo is placed on broken glass above a printed EU flag in this illustration ZARAĐUJU MILIJARDE Britanci bi 'potkresali' ulogu Googlea i Fejsa u oglašavanju

Pronalazak baze je prijavljen i ona u četvrtak više nije bila dostupna za preuzimanje, dodaju u Comparitechu.

„Istražujemo taj problem, no vjerujemo da su, po svemu sudeći, posrijedi informacije pribavljene prije promjena koje smo uveli u posljednjih nekoliko godina kako bismo bolje zaštitili informacije o ljudima”, rekao je glasnogovornik Facebooka.

Curenje podataka vremenski se poklopilo s nastojanjima društvene mreže da ponovo stekne povjerenje korisnika i ublaži njihovu zabrinutost za sigurnost osobnih podataka.

Početkom mjeseca američki regulatori objavili su da je britanska konzultantska kuća Cambridge Analytica, koja se našla u središtu velikog skandala s krađom Facebookovih podataka, obmanjivala korisnike društvene mreže o metodama i korištenju njihovih podataka.

DIGITALNI BONTON U digitalnoj eri mijenjaju se i pravila lijepog ponašanja online

Federalna komisija za trgovinu (FTC) priopćila je da je istraga pokrenuta u ožujku 2018. godine došla do zaključka da se Cambridge Analytica „služila obmanama kako bi prikupila osobne podatke od desetaka milijuna korisnika Facebooka za potrebe profiliranja i ciljanja glasača”.

Britanska je tvrtka prema FTC-u "lagala i obmanjivala" korisnike, nudeći im testove osobnosti uz tvrdnju da neće preuzimati njihove imena niti bilo kakve osobne podatke.

Slučaj je izazvao pravu buru reakcija nakon što je otkriveno da su podacima milijuna korisnika, prikupljenim uz pomoć testa, kreirali psihološke profile. Cambridge Analytica bila je angažirana na predizbornoj kampanji američkog predsjednika Donalda Trumpa.

NA FACEBOOKU: 'NE SRAMOTITE SE' Vlada objavila detalje ponude učiteljima, nije dobro prošlo...

Facebook je proveo i vlastitu istragu koja je pokazala da je britanska kompanija kompromitirala podatke nekih 87 milijuna korisnika u SAD-u i drugim zemljama. Time su po Facebooku prekršili njihove uvjete o pružanju usluga.

Početkom godine Facebook je platio rekordnu kaznu od pet milijardi dolara u nagodbi s regulatorom zbog zloporabe privatnih podataka korisnika, podsjeća AFP.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message