Tech

Komentari 26

Pokrećete tvrtku? Nema vam bijega od fiskalizacije

Pokrećete tvrtku? Nema vam bijega od fiskalizacije

Razmišljate li o otvaranju svoje tvrtke, nećete moći izbjeći fiskalizaciju, no cijeli postupak je bezbolan i brz, a u nastavku vam donosnimo osnovne informacije koje trebate znati

Početkom 2013. godine Hrvatska je uvela fiskalizaciju, kojoj su se, nakon početnog straha, svi prilagodili, a država je dobila bolji uvid u poslovanje. Poduzetnici danas tvrde da im je fiskalizacija olakšala poslovanje, a fiskalni računi su u Hrvatskoj normalna stvar. 

Ako razmišljate o otvaranju svoje tvrtke fiskalizaciju nećete moći izbjeći, no cijeli postupak je zapravo bezbolan i brz, ako ste dobro informirani. 

Krenimo od početka... 

Fiskalizacija je skup mjera kojima se uvodi nadzor nad prometom gospodarskih subjekata u gotovini, odnosno prati izdavanje gotovinskih računa. Obveznici fiskalizacije su fizičke i pravne osobe koje obavljaju djelatnosti za koje su obvezni izdavati račune.

Vjerujemo da znate da ako otvarate kafić ili restoran morate imati i fiskalnu blagajnu, no ona će vam biti potrebna i ako ste odlučili otvoriti webshop. Kako bi bili sigurni da vaša djelatnost spada pod obveznike fiskalizacije, predlažemo vam da na ovom linku pročitate spadate li u tu kategoriju. 

Čuvajte se visokih kazni

Za potrebe postupka fiskalizacije svaki račun mora sadržavati točno vrijeme izdavanja, oznaku operatera odnosno osobe koja izdaje račun na naplatnom uređaju, oznaku načina plaćanja računa, jedinstveni identifikator računa (JIR), te zaštitni kod izdavatelja obveznika fiskalizacije.

Vrlo je važno da izdate račun jer su kazne visoke. Ako ste obvezni izdati fiskalni račun, a to ne učinite bit ćete kažnjeni s 10.000 do čak 500.000 kuna. No, kazne nisu propisane samo za obveznike fiskalizacije već i za kupce. Naime, ako ne uzmete račun koji vam je izdan, a inspekcija ga zatraži na uvid možete dobiti novčanu kaznu od 200 do 2.000 kuna.

Osigurajte si kvalitetnu i jednostavnu opremu

Kako bi fiskalizacija bila bezbrižna, bitno je pronaći fiskalnu blagajnu koja odgovara vašem načinu poslovanja te kupiti pripadajuću opremu. Jedna od glavnih prednosti Vip fiskalne blagajne je to što ne morate kupovati nove uređaje - odnosno ako već imate računalo i printer, vaša su ulaganja u opremu minimalna jer možete koristiti web aplikaciju. Ako kupujete uređaj on je odmah u vašem vlasništvu, bez obzira na to plaćate li ga jednokratno ili na 24 rate. 

Birajte rješenje koje nudi jednostavne upute za postavljanje, ali i lagan i brzi unos vaših proizvoda i usluga te praćenje stanja. Važan faktor u odabiru trebala bi vam biti i kvalitetna i dostupna Služba za korisnike. 

Također, morat ćete izvaditi i certifikat u FINA-i za rad fiskalne blagajne kako bi mogli biti spremni za početak rada. 

Želite saznati više o Vip fiskalnoj blagajni? Javite nam se