Obavijesti

Tech

Komentari 7

Političari se protive zabrani radova na novoj tvornici Tesle

Političari se protive zabrani radova na novoj tvornici Tesle
3

Konačna dozvola o krčenju šume, po mišljenju pravnika, nije upitna jer je ista crnogorična šuma već jednom prije dvadesetak godina trebala biti iskrčena jer je ovdje BMW planirao tvornicu

VIDEO

Vodeći njemački političari i predstavnici gospodarstva izrazili su u utorak zabrinutost zbog sudske odluke koja je po nalogu zaštitnika okoliša privremeno zaustavila radove na gradnji nove tvornice električnih automobila Tesla pored Berlina.

- Gradnja ove tvornice je od velikog značaja za zaštitu klime i jedna od najvažnijih industrijski postrojenja posljednjih godina na području bivšeg DDR-a - rekao je savezni ministar gospodarstva Peter Altmeier za izdanje medijske grupe Funke.

On je rekao kako projekt Tesla pokazuje kako "ekologija i ekonomija" nisu suprotni pojmovi te kako je i u Njemačkoj, kao i u nekim drugim zemljama, moguće u kratkom roku ostvariti ovako velike projekte kao što je gradnja tzv. Gigafactory.

Predsjednik Liberalno-demokratske stranke (FDP) Christian Lindner je zaključio kako se stranim ulagačima u Njemačkoj uvijek iznova postavljaju prepreke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
FILE PHOTO: Demonstrators hold anti-Tesla posters during a protest against plans by U.S. electric vehicle pioneer Tesla to build its first European factory and design center near Berli

- Sa zabrinutošću promatram kako puno prečesto kod velikih projekata moramo stati na kočnicu - rekao je Lindner.

Odluku Višeg upravnog suda Berlin-Brandenburg, koji je po nalogu nekoliko udruga za zaštitu okoliša, donio odluku o privremenoj zabrani krčenja šume i obustavi radova na budućoj Teslinoj tvornici u mjestu Gruenheide, jugoistočno od Berlina, negativno su popratili i predstavnici gospodarstva.

- Ako ovaj projekt propadne zbog birokracije i pretjerane regulacije, bit će to katastrofalni signal Njemačke potencijalnim ulagačima - rekao je za dnevnik Handelsblatt predsjednik Udruge njemačkih srednjih poduzetnika Mario Ohoven.

Iako je sud najavio kako će odluku o nastavku radova donijeti "u najkraćem mogućem roku" postoji bojazan da bi Teslin plan da već od ljeta 2021. u novom pogonu započne s proizvodnjom električnih automobila, mogao pasti u vodu.

Od ožujka do ljeta se u ovom području gnijezde neke vrste zaštićenih ptica pa za to vrijeme krčenje šume ne bi bilo moguće.

Unexploded ordnance warning signs are seen in the area where the U.S. electric vehicle pioneer Tesla will build its first European factory and design center in Gruenheide near Berlin

Konačna dozvola o krčenju šume, po mišljenju pravnika, nije upitna jer je ista crnogorična šuma već jednom prije dvadesetak godina trebala biti iskrčena jer je ovdje BMW planirao tvornicu. Osim toga se, kako javljaju njemački mediji, radi o šumi niže kvalitete koja za vrijeme Istočne Njemačke posađena za potrebe papirne industrije.

Zelene udruge smatraju kako je kompanija Tesla "počela prebrzo" s radovima prije nego su donesene konačne odluke u vezi s ispunjavanjem ekoloških uvjeta.

Strani mediji, poput belgijskog dnevnika De Standard, javljaju o Teslinim problemima ističući posebno apsurdnost slučaja u kojem "Zeleni u Njemačkoj koče gradnju tvornice ekoloških električnih automobila". 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle