Obavijesti

Tech

Komentari 24

Posljedice skandala: VW gubi na tržištu, Toyota profitirala

Posljedice skandala: VW gubi na tržištu, Toyota profitirala
4

Nakon afere varanja na testovima ispušnih plinova, pretpostavilo se da će se VW "okrenuti" novim tehnologijama. Ipak u VW-u i dalje vjeruju u dizel motore

VIDEO

Dok se traži krivac za najveći skandal u povijesti Volkswagena, ta tvrtka trpi velike gubitke. Najveće gubitke u zadnjih 15 godina. 

Podsjetimo prvo je u medije "procurila" prijevara s lažiranjem emisija štetnih ispušnih plinova kod dizel motora, Nakon toga Volkswagen je objavio i da su na nekim od automobila otkrivena "neobjašnjiva ispuštanja" ugljičnog dioksida.  

Zbog toga se naglo smanjila vrijednost Volkswagenovih dionica. Gubitak tvrtke je u trećem kvartalu ove godine bio 3,5 milijardi eura. To je prvi gubitak tvrtke u 15 godina. Der Spiegel piše da je skandal tvrtku koštao 6,7 milijardi eura. No očekuje se da će ukupni trošak biti između 20 i 80 milijardi eura. 

Postavlja se i pitanje tko je kriv za skandal te koliko se dugo za njega znalo i tko je sve znao da taj problem postoji. Bivšu grčki ministar financija  Janis Varufakis misli da su u Bruxellesu znali što Volkswagen radi. Također kaže kako ne čudi da su Amerikanci ti koji su razotkrili skandal. 

- Moguće je da je američka vlada korumpirana i neučinkovita, ali ima prilično dobar način kontrole snage poduzeća i razbijanja monopola - tvrdi Varufakis. Iz Bruxellesa sad najavljuju da će se pooštriti pravila te se najavljuju da će se provoditi novi testovi koji će biti mnogo pouzdaniji. Automobilska industrija tvrdi da će im trebati vremena da se prilagode pa se očekuje da će se novi standardi uvesti 2017. godine.  

Volkswagen nije jedini krivac?

Volkswagen nije jedini koji ima problema sa ispušnim plinovima, piše Guardian koji se poziva na istraživanje koje je napravio ADAC, europska automobilistička organizacija. Renault, Nissan, Hyundai, Citroën, Fiat i Volvo također ispuštaju mnogo više štetnih plinova u realnim uvjetima vožnje, pokazala su detaljnija ispitivanja ADAC-a.

Profitirala Toyota

Od skandala u Volkswagenu najviše je izgleda profitirala Toyota koja se vratila na vrh po broju prodaje vozila. Do rujna ove godine prodala je 7,49 milijuna vozila, dok je Volkswagen prodao 7,43 milijuna. Obje tvrtke bilježe pad za 1,5 posto. 

Volkswagen i dalje vjeruje u dizelske motore

Nakon što je izbila afera varanja na testovima ispušnih plinova za dizelska vozila, pretpostavilo se da će se Volkswagen "okrenuti" novim tehnologijama, posebno električnim automobilima. No zasad iz Volkswagena kažu da i dalje vjeruju u dizelske motore i da ne namjeravaju odustati od njih. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!
BOLUJE OD NEIZLJEČIVE BOLESTI

Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!

Iako je u Dinamu proveo samo jednu sezonu, zavolio je taj klub i Zagreb i volio bi još jedanput doći na utakmicu. Pamti Mikića, Vukojevića, pobjedu u Amsterdamu..., a prije 17 godina je rekao: 'Modrić je najbolji na svijetu'