Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Postigli dogovor: Natječaj za IT park u Osijeku do kraja godine

U razgovoru s predsjednikom udruge Osijek Software City i iz priopćenja Grada Osijeka saznali smo da su dvije strane postigle dogovor te da će raspisivanje natječaja biti do kraja godine

Foto: Osijek Software City/Facebook/Pixsell Davor Javorović
1 komentara

U razgovoru s predstavnicima iz Grada Osijeka dobili smo datum raspisivanja javnog natječaja za ulazak u IT park, dogovoreno je da to bude 31. prosinca 2018. godine. To je ono što smo cijelo ovo vrijeme htjeli i što smo htjeli postići tom objavom, konačan datum tako da prema tome možemo planirati dalje. U dobroj smo komunikaciji s Gradom, nadamo se da će se sve odvijati kako je dogovoreno i da će IT park Osijek biti jedna lijepa priča iz Slavonije i dobar primjer suradnje između tvrtki i Grada - rekao nam je u telefonskom razgovoru Ivan Jurlina, predsjednik udruge Osijek Software City. 

Podsjetimo, jučer smo prenijeli post objavljen na stranicama udruge osječkih IT tvrtki, u kojem stoji da je još 2015. s predstavnicima Grada Osijeka dogovorena izgradnja IT parka u Osijeku, unutar kojeg bi te tvrtke kupovale zemljišta, gradili vlastite objekte za poslovanje, dok bi manjim tvrtkama Grad omogućavao najam poslovnog prostora. Na taj način, ističu, riješio bi se problem nedostatne infrastrukture i omogućio brži razvoj i kvalitetnija međusobna suradnja osječkih softveraša. 

OSIJEK SOFTWARE CITY: "Teren za IT park obećali su 2015. Tamo je i dalje kukuruz"

Odabrano je zemljište i 2016. najavljeno raspisivanje javnog natječaja za korisnike prostora, no realizacija projekta je zapela, a do raspisivanja natječaja, iako je kao okvir naveden treći kvartal 2017. godine, nije došlo. Realizacija projekta se zbog imovinsko-pravnih problema sa zemljištem razvukla, pa je tako tri godine nakon postignutog dogovorena na terenu IT parka rastao kukuruz. 

Za očitovanje smo zamolili i Ured gradonačelnika Grada Osijeka. U svojem priopćenju, predstojnik Ureda gradonačelnika Željko Lončar ističe da 'ranije načelno dogovoren rok s OSC-om prema kojem bi bi Grad do 31. prosinca 2018. godine raspisao Javni natječaj za ulazak u IT park, i dalje nepromijenjeno stoji'.

Naglasio je i kako je osječka gradska uprava aktivno uključena u sve segmente realizacije projekta kao i za osiguravanje bespovratnih sredstava sufinanciranja. 

Željko Lončar je naglasio i kako se nada da će otvoreni poziv OSC-a potaknuti i sve ostale sudionike koji sudjeluju u procesu potaknuti da ubrzaju postupke donošenja odluka i svoje djelovanje. 

Priopćenje Grada Osijeka prenosimo u cijelosti:

IT park iznimno je važan projekt, ne samo za Osijek Software City (OSC-a) nego i za grad Osijek.

Otvoren pristup svih dionika time je značajniji te ovim putem naglašavamo da u potpunosti razumijemo stav OSC-a, ali želimo istaknuti činjenicu da Grad Osijek sudjeluje u projektu odnosno procesu u kojem nema nadležnost nad svim parametrima postupaka. Unatoč ograničenjima, kako zakonskih tako i provedbenih postupaka, i dalje u planovima Grada Osijeka nepromijenjeno stoji dogovoren rok s OSC-om prema kojem bi Grad do 31. prosinca 2018. godine raspisao Javni natječaja za ulazak u IT park.

Osječka gradska uprava aktivno je uključena u sve segmente ovog kompleksnog projekta koji obuhvaća postupak zamjene zemljišta s Poljoprivrednim institutom Osijek, izradu Programa poticaja i olakšica u IT parku, Prijedlog Javnog natječaja za osnivanje prava građenja u IT parku te Javni poziv za prodaju čestica opterećen pravom građenja, pripremu projektno-tehničke dokumentacija za kompletno komunalno i infrastrukturno opremanje, Odluke o komunalnom doprinosu i naknadi, raspisivanje Strateškog projekta IT parka te osiguravanje bespovratnih izvora sufinanciranja.

Podsjetimo, 07. veljače 2018. godine potpisan je Sporazum o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru OKPP u financijskom razdoblju 2014-2020. u kojem je IT park planiran kao strateški projekt ukupne vrijednosti više od 18 milijuna kuna od čega je osigurano preko 15 milijuna kuna bespovratnih sredstava dok će razliku sufinancirati Grad Osijek.

Nadamo se da će ovaj otvoreni poziv OSC-a potaknuti sve ostale dionike koji sudjeluju u procesu realizacije projekta IT Parka da ubrzaju postupke donošenja odluka i svoje djelovanje.

Grad Osijek izgradnjom specijalizirane infrastrukture Projekta IT parka želi stvoriti novu, odgovarajuću i atraktivnu poduzetničku infrastrukturu s ciljem privlačenja, rasta i razvoja tvrtki iz IT sektora, a samim time i rast i razvoj Grada Osijeka u novom smjeru kojim bi u suradnji i sinergiji s IT zajednicom postali regionalno IT središte.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message