Obavijesti

Tech

Komentari 83

NASA odgodila lansiranje zbog lošeg vremena, iduće u subotu

NASA odgodila lansiranje zbog lošeg vremena, iduće u subotu
1

Otprilike svega pet minuta od lansiranja s Floride, Falcon bi već trebao biti nad Hrvatskom, preletjet će iznad Jastrebarskog, te dalje prema Bosni i Hercegovini, rekao je Korade Korlević za RTL

VIDEO

Dugo iščekivano lansiranje SpaceX-a NASA je odgodila u zadnji trenutak zbog lošeg vremena. Novi pokušaj bit će u subotu u 15.22 po lokalnom vremenu. 

SpaceX, privatna kompanija multimilijardera Elona Muska, u 22 sata i 33 minute po hrvatskom vremenu trebala je lansirati u orbitu dvojicu Amerikanaca što je prvi let NASA-inih astronauta s američkog tla nakon devet godina. 

- Otprilike svega pet minuta od lansiranja s Floride, Falcon bi već trebao biti nad Hrvatskom, preletjet će iznad Jastrebarskog, te dalje prema Bosni i Hercegovini. Trebao bi biti vidljiv 30-ak sekundi - rekao je za RTL naš najpoznatiji astronom Korado Korlević.

Bit će to početak 19 sati dugoga leta astronauta Douga Hurleya i Boba Behnkena u novoj kapsuli Crew Dragon prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Crews work on the SpaceX Crew Dragon, attached to a Falcon 9 booster rocket, as it sits horizontal on Pad39A

Astronauti će poletjeti s iste platforme s koje je 2011. u svemir otišao posljednji NASA-in shuttle kojim je upravljao Hurley.

U cape Canaveralu bi trebali biti predsjednik Donald Trump i potpredsjednik Mike Pence.

Uspješna misija bila bi ostvarenje glavnog cilja NASA-e kako ga je formulirao šef agencije Jim Bridenstine, ponovno slanje u svemir "američkih astronauta na američkoj raketi s američkog tla".

Američki astronauti su u posljednjih devet godina kretali u orbitu na ruskoj raketi Sojuz.

Za Muska bi to bio još jedan golemi uspjeh njegovih višekratnih raketa kojima želi letove učiniti jeftinijima i češćima. Bit će to i prvi put da Amerikance u svemir nose komercijalne svemirske letjelice, u vlasništvu privatnih kompanija koje njima i upravljaju.

NASA je posljednji put astronaute u nekoj novoj letjelici lansirala prije 40 godina na početku programa shuttle.

Musk, Južnoafrikanac i high-tech mogul koji je bogatstvo stekao u Silicijskoj dolini, izvršni je direktor proizvođača električnih automobila i baterija Tesla.

Hurley (53) i Behnken (49) su zaposlenici NASA-e pod ugovorom sa SpaceX-om. Na ISS-u bi trebali ostati nekoliko tjedana i pomagati posadi koja se već nalazi u tom svemirskom laboratoriju.

NASA astronauts Douglas Hurley and Robert Behnken shake hands after placing decals on their crew car at the Kennedy Space Center
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način