Obavijesti

Tech

Komentari 33

Facebook Home želi okupirati ekrane svih Android telefona

Facebook Home želi okupirati ekrane svih Android telefona
16

Okupiraju Androide: Aplikacija Home vaš telefon pretvara se u Facebook telefon sa svim bitnim značajkama. HTC First je Facebook telefon koji donosi sve to i još više

VIDEO

Mark Zuckerberg je u četvrtak navečer predstavio Facebook Home, aplikaciju kojom žele preuzeti ekrane vaših pametnih telefona. Radi se o nekoliko Facebook aplikacija koje postaju središnji dio vašeg Android telefona. Home se nakon instalacije pokreće kao dio sustava, a ne kao svaka druga aplikacija. Uz to, predstavili su i telefon HTC First koji je nastao u zajedničkoj suradnji te će automatski dolaziti s dodatno optimiziranom Home aplikacijom. 

Zuckerberg kaže kako je Facebook Home 'najkvalitetnije iskustvo koje možete imati na Androidu'. Glavne značajke su Cover feed, koji mijenja početni ekran i daje vam odmah uvid u što se događa s vašim prijateljima i stranicama koje pratite i to sve s velikim slikama. Chat heads su profilne slike u malom krugu koje mogu biti iznad svih aplikacija koje su aktivne te ćete znati kada vam je neki prijatelj poslao poruku i slično. Te sličice možete pomicati kako bi odgovorili ili odbacili poruku. Da, dorađeni Facebook Messenger je integriran i sa SMS porukama. Notifikacije koje se tiču vas pokazat će se na sredini ekrana te ih možete povlačenjem odbaciti ili kliknuti te vidjeti u aplikaciji (mail, Instagram, Facebook...) o čemu se radi. App launcher je prečac do vaših najdražih aplikacija koje imate na telefonu.

- Početni ekran je duša vašeg telefona, i on bi trebao biti stvarno osoban - rekao je Zuckerberg i naglasio kako žele sav sadržaj, zbog kojeg smo sada ulazili u razne aplikacije, izbaciti naprijed.

Instalirati Home ili pobjeći od njega?

Uglavnom, ako ste česti korisnik Facebooka, ovo će vam biti milina. Ostali, koji se Facebooka groze ili ga koriste kao nužno zlo, mogu jednostavno ignorirati cijelu stvar. Jer ovime vaš telefon se pretvara u Facebook zid.  S jedne strane, cijela stvar pomalo podsjeća i na Live pločice na Windows Phone 8 telefonima, gdje se također sve bitno odvija na početnom ekranu. Ovaj potez je i zaoštravanje konkurencije s Googleom. Mobilni uređaji sve su značajniji kanal za pristup online sadržajima, a Facebook kao najveća društvena mreža i Google, kao najveća tražilica vode bitku za korisničke minute i oglašivačke dolare. Facebooku je ključno pojačati mobilnu prisutnost (i zaradu) jer je 70 posto korisnika krajem 2012. mreži pristupalo i preko mobilnih uređaja, dok oko 157 milijuna ljudi to čini samo preko mobilnih uređaja, piše Reuters.

Home stiže sljedeći tjedan, ali ne za sve

Home će biti dostupan od 12. travnja, ali samo za određene telefone. Uz HTC First, koji istog dana kreće u prodaju po cijeni od 99,99 dolara, Home stiže na HTC One X, One X+ te na Samsung Galaxy SIII i Note II. Radit će i na HTC One te Galaxy S4 i na brojnim telefonima na koje će kasnije stići. Moći će ga se instalirati iz Google Play i aktivirati da se pokreće kao standardni dio sustava. U sljedećih par mjeseci planiraju izbaciti i verziju aplikacije koja će podržavati tablet uređaje, a dodaju da će svaki novi update aplikacije donositi i nove mogućnosti. HTC First bi kroz par mjeseci trebao stići i u Europu, rekao je Zuckerberg. 

Na samom telefonu, uz HTC i Facebook, radio je i AT&T te će First dolaziti s LTE podrškom. Što se specifikacija tiče, pogoni ga dvojezgreni procesor takta 1,4 GHz (Qualcomm Snapdragon™ 400), a iza Facebook Home sučelja je Android 4.1. Uz 1 GB radne memorije bit će dostupno i 16 GB interne memorije. Stražnja kamera od 5 megapiksela snima i FullHD video, dok prednja kamera snima u rezoluciji od 1,6 megapiksela. Kapacitet baterije je 2000 mAh. 

Tijek cijele prezentacije možete pratiti ovdje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti