Obavijesti

Tech

Komentari 40

Predviđali mu fijasko: 'Propast će, skup je, ne može snimati...'

Predviđali mu fijasko: 'Propast će, skup je, ne može snimati...'
1

Slušanje glazbe na ulici, u autobusu, na plaži bilo je užitak, ali nije sve bilo savršeno. Baterije, pogotovo ako ste ih kupili na kiosku u tadašnjoj Jugoslaviji, brzo su se trošile

VIDEO

Prije 40 godina stigao je i zauvijek promijenio način na koji slušamo glazbu. Sonyjev Walkman iznio je zvuk na ulice i omogućio nam da u omiljenim notama uživamo i kad nismo kod kuće.

Čast da ga predstavi svijetu imao je, početkom 1979. godine, tadašnji čelnik Sonyja Akio Morita. Okupio je mlade inženjere, planere, novinare i pokazao im prototip mini kasetofona kodnog imena Sony Pressman. 

- Ovaj proizvod zadovoljit će mlade ljude koji glazbu žele slušati cijeli dan. Nosit će ga svugdje sa sobom. Vjerujte mi, plasiramo li ovaj proizvod na tržište, bit će to veliki hit, rekao je Morita. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:59

Već 1. srpnja 1979. u trgovine je stigao prvi plavo-srebrni Walkman TPS-LS2. U Japanu se prodavao za 150 dolara (oko 1000 kuna). Godinu poslije mogli su ga kupiti i Amerikanci.

via GIPHY

Govorili su da će propasti jer je skup

Iako su mu skeptici predviđali propast jer je skup, a ne može niti snimati, Walkman je postao ogroman hit. U prva dva mjeseca prodano je čak 50.000 uređaja jer ljudima se svidjela ideja da svoju glazbu nose sa sobom, a da pritom nikome ne smetaju jer imaju slušalice. 

- Walkman je bio nekoliko stvari u jednom. Bio je malo, moglo ga se nositi sa sobom i, što je najvažnije, uza razliku od tranzistora, imao je stereo slušalice uz koje je glazba zvučala puno bolje, rekao je za USA Today povjesničar tehnologije Stewart Wolpin. 

Nakon Sonyja, walkmane su počeli proizvoditi i konkurenti poput Fishera, Philipsa, Panasonica, Philipsa...Početkom 1980-ih pojavio se i na našim ulicama iako su ga tada mahom imali oni kojima su roditelji ili rođaci radili u inozemstvu. U domaće je trgovine stigao u drugoj polovici desetljeća.

Možemo slobodno reći i da je Walkman glavni "krivac" za popularizaciju audio kaseta. Ljudi su glazbu htjeli nositi sa sobom što se vidi i u trendu pada prodaje gramofonskih ploča i "boomu" kaseta sredinom 1980-ih.

Walkmani u Jugi: Jedne baterije, jedna kaseta

Slušanje glazbe na ulici, u autobusu, na plaži bilo je užitak, ali nije sve bilo savršeno. Baterije, pogotovo ako ste ih kupili na kiosku u tadašnjoj Jugoslaviji, brzo su se trošile pa ste bili sretni uspijete li poslušati jednu onu narančastu Jugotonovu kasetu s obje strane. Kad baterijama padne kapacitet, glazba počne polako usporavati sve dok potpuno ne utihne.

O premotavanju u Walkmanu niste smjeli niti pomišljati jer motor se tada vrti brže što znači da se brže troše i baterije. Za tu svrhu, umjesto motora, uvijek je dobro došla olovka. Iziskivalo je ponešto truda, ali isplatilo se. 

Krajem dekade Sony je na svoje Walkmane počeo dodavati i FM radio. Njegov primjer slijedili su i drugi. Tijekom 1990-ih  kod nas su stigle nešto kvalitetnije baterije zapadnih proizvođača pa ste tako mogli poslušati više kaseta, a ponekad čak i premotavati. 

U izvornom obliku, Walkman je trajao do kraja 1990-ih kada su ga počeli zamjenjivati discmani, a nakon njih i mp3 playeri poput Appleovog iPoda. 

Sony je pokušao ući i na tržište digitalnih playera te pod brendom Walkman izbacio nekoliko modela mp3 playera, ali u tu je igru zakasnio jer je Apple tu "pokupio vrhnje". 

Prodaja kaseta raste, vraća li se i Walkman?

Posljednje dvije do tri godine možemo reći da je i mp3 playerima došao kraj. Zamijenili su ih mobiteli koji su sve brži, sve kvalitetniji, a putem streaming aplikacija omogućavaju slušanje milijuna pjesama, uz mjesečnu pretplatu. Onaj tko ne želi plaćati pretplatu, u mobitel može ubaciti glazbu s drugih izvora ili ju jednostavno slušati preko YouTubea, Bandcampa, SoundClouda i drugih besplatnih servisa. 

Danas, na svoj 40. rođendan, Walkman je izblijedjeli brend. Ipak, u sjećanjima generacija koje su uz njega odrastale zauzima posebno mjesto jer,glazbu u pokretu i dalje slušamo, možda ne na Walkmanu, ali pamtimo da je on bio prvi koji nam je to omogućio. 

Hoće li se vratiti poput gramofona i ploča? Možda ne u tolikoj mjeri, ali činjenica je da prodaja audio kaseta raste, a novi modeli walkmana raznih proizvođača mogu se kupiti preko interneta. 

POGLEDAJTE Lvl8. PROGNOZU O PROMJENAMA KOJE ČEKAJU POZNATU VIDEOIGRU:

Pokretanje videa...

EPIC preuzima Rocket League? 00:13
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....