Tech

Komentari 14

'Pretpovijesni dabar' preživio asteroid i izumiranje dinosaura

'Pretpovijesni dabar' preživio asteroid i izumiranje dinosaura

Životinja koja je podsjećala na dabra živjela je odmah nakon izumiranja dinosaura i bila je sasvim nova vrsta sisavaca. Bio je puno veći, ali i isključivo je jeo bilje

Udar golemog asteroida i kaos koji je uslijedio na Zemlji prije 66 milijuna godina izbrisali su dinosaure, ali i skoro tri četvrtine svih vrsta na planetu.

No, znanstvenici su otkrili kako je ubrzo nakon toga mala životinja, slična dabru, živjela jako dobro, što je dodatno pokazalo otpornost sisavaca koji su donedavno živjeli na marginama životinjskog carstva, a sada su postali dominantne kopnene životinje.

Znanstvenici su u Novom Meksiku otkrili fosilizirane ostatke Kimbetopsalisa simmonsaea, biljojeda sličnog glodavcima koji je imao sjekutiće poput dabrovih. Analize su pokazale da je živio samo nekoliko stotina tisuća godina nakon masovnog izumiranja dinosaura, što je u geološkim okvirima trenutak. 

Bio je dug oko metar i težak od 10 do 40 kilograma, prekriven krznom i imao je velike kutnjake kojima je mogao žvakati biljke. 

Nama bi izgledao poput dabra, ali bez plosnatog repa, objašnjava Thomas Williamson, kustos paleontologije iz Prirodoslovnog i znanstvenog muzeja Novog Meksika. Živio je u šumama uz rijeke i jezera dok se ekosustav oporavljao od katastrofe koja je označila kraj Krede. 

- Bio je veći od gotovo svih sisavaca koji su živjeli kraj dinosaura, a bio je biljojed, što nije bila karakteristika sisavaca koji su živjeli s dinosaurima. To pokazuje koliko su se brzo prilagodili u novom svijetu - rekao je za Reuters paleontolog Steve Brusatte sa Sveučilišta u Edinburghu. Sisavci su se sada našli u praznom svijetu i iskoristili su tu priliku, dodaje Brusatte. 

Inače, Kimbetopsalis je pripadao multituberkulatima, sisavcima koji su bili slični, ali ne i blisko vezani s glodavcima. Izumrli su prije 35 milijuna godina, a naslijedili su ih pametniji glodavci koji su se mogli brže razvijati.