Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
26 komentara

Dobre vijesti: U cijeloj EU od danas znatno jeftiniji roaming

Cijene roaminga će za odlazne pozive i poruke pasti na jednu četvrtinu sadašnje cijene, a za podatkovni promet na jednu trećinu sadašnje cijene

Mobiteli
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
26 komentara

Telefoniranje, slanje SMS poruka i surfanje na mobilnim uređajima od subote će biti znatno jeftinije u cijeloj Europskoj uniji, što je zadnje pojeftinjenje prije konačnog ukidanja naknada za roaming u lipnju sljedeće godine.

Na cijenu koju korisnik mobilnih usluga plaća u domaćoj mreži od subote, 30. travnja, dodavat će se, za korištenje mobitela u europskom inozemstvu, 0,05 eura po minuti za odlazne pozive, 0,02 eura za SMS poruku i 0,05 eura bez PDV-a za jedan MB podatkovnog prometa. To znači da će cijene roaminga za odlazne pozive i poruke pasti na jednu četvrtinu sadašnje cijene, a za podatkovni promet na jednu trećinu sadašnje cijene.

- Sada smo nadomak ukidanja troškova roaminga 2017. godine. Tu nije riječ samo o uštedi za Europljane, nego i o uklanjanju prepreka na jedinstvenom digitalnom tržištu - izjavio je potpredsjednik Komisije zadužen za digitalno tržište Andrus Ansip.
 
Na snagu stupaju i pravila o mrežnoj neutralnosti, što znači da telekom operateri neće moći više usporavati ili blokirati neke sadržaje na internetu, osim u iznimnim slučajevima, primjerice za sprečavanje kibernetičkih napada.
 
- Ta pravila štite pravo svakom Europljaninu na pristup internetskim sadržajima bez upletanja ili diskriminacije - izjavio je povjerenik za digitalno gospodarstvo i društvo Guenther Oettinger.

Prema dogovoru između europskih institucija postignutom u ljeto prošle godine, od 15. lipnja 2017. godine naknade za roaming potpuno se ukidaju u cijeloj Uniji, što znači da će građani moći koristiti svoje mobilne uređaje po istoj cijeni koju plaćaju doma bilo gdje u EU-u.

To pak ne znači da će se moći stalno koristiti strani broj kako bi se smanjili troškovi. Primjerice, smatrat će se zlouparabom ako netko kupi SIM karticu u nekoj drugoj zemlji članici EU-a gdje su cijene manje nego u njegovoj zemlji i stalno je koristi ili ako stalno boravi u inozemstvu sa SIM karticom iz svoje zemlje. 
 
Stoga je Komisija dobila mandat da definira limite korištenja mobilnih uređaja u europskom inozemstvu, a nakon što se ti limiti potroše naplaćivao bi se roaming, iako znatno manje nego danas. Ti limiti trebali bi biti dovoljni za, primjerice, godišnji odmor u nekoj drugoj zemlji tako da građani po povratku s takvog odmora nemaju dodatnih troškova za uporabu mobilnih uređaja.
 
Nakon što pozivi telekomunikacijskim operaterima da smanje neopravdano visoke naknade za korištenje mobitela u inozemstvu nisu urodili plodom, Komisija se 2007. godine odlučila za postupno zakonsko ograničavanje. Tako je od 2007. godine do danas roaming u EU za pozive i SMS poruke pojeftnio preko 80 posto, a za podatkovni promet 91 posto.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message