Obavijesti

Tech

Komentari 2

Princ predstavio 100 posto ekološko vozilo za Antarktiku

Princ predstavio 100 posto ekološko vozilo za Antarktiku
1

Na službenoj prezentaciji u petak u Kneževoj palači, kojoj je prisustvovao i pokretač čitavog događaja Princ Albert II. najavljeno je da će Antarctica najprije biti poslana u ekspediciju po Kanadi

VIDEO

 Prototip 100 posto električnog vozila pod nazivom Antarctica, čija je svrha pomoć u ekspedicijama na Južnome polu, predstavljen je u Monaku. 

Na službenoj prezentaciji u petak u Kneževoj palači, kojoj je prisustvovao i pokretač čitavog događaja Princ Albert II. najavljeno je da će Antarctica najprije biti poslana u ekspediciju po Kanadi pod nazivom Povratak na Telegraph Creek. To će biti prvi veliki test za Antarcticu. 

Riječ je o gusjeničaru koji je proizvela monegaška tvrtka Venturi Automobiles. Kanadsku ekspediciju trebao bi obaviti 6. i 7. ožujka 2019. 

- Kada sam 2009. na Antarktici posjetio dvadesetak postaja koje se bave znanstvenim istraživanjima ustanovio sam da nijedna od njih nema 'pravo' vozilo kojim bi se znanstvenici mogli voziti, prevoziti potreban materijal, čak i kada su posrijedi bile male razdaljine. O tomu tada nitko nije ni razmišljao -  kazao je monegaški princ Albert II. za AFP. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To je vrlo specifično područje, no ako uspijemo stvoriti korisna električna vozila koja će biti otporna na veliku hladnoću moći ćemo ih koristiti i u druge svrhe, čak i u vojne - rekao je princ Albert koji je 2006. osnovao Zakladu princ Albert II. (FPA2) za očuvanje okoliša. 

Ravnatelj udruge Venturi Automobiles, Gildo Pastor je hvalio otpornost akumulatora Antarctice na veliku hladnoću i temperature koje ponekad dosežu i 50 Celzijevih stupnjeva ispod ništice te kazao da su vrlo postojani zahvaljujući inovativnim rješenjima.

Gusjeničar narančaste boje težak je dvije tone, može istodobno prevesti najviše tri osobe te torbe i ostalu opremu. 

Razdaljinu od 42 km između kanadskog jezera Deak i Telegraph Creeka, krajnjeg dijela ekspedicije vozilo će prelaziti brzinom od 20 km/h, rekli su iz tvrtke. 

- Akumulator Antarctice moći će se puniti zahvaljujući solarnim pločama i vjetroagregatima, primjerice na belgijskoj postaji za znanstvena istraživanja 'Princesse Elizabeth' koja se nalazi u blizini - objasnio je Bernard Fautrier, potpredsjednik Zaklada FPA2. 

Po završetku misije u Kanadi gusjeničar će biti poslan na Antarktiku gdje će znanstvenicima na terenu pomoći u pristupu područjima koja proučavaju, a pritom će se izbjeći onečišćenje svojstveno vozilima što ih pokreću motori s izgaranjem.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle