Obavijesti

Tech

Komentari 10

Pripazite na ovih pet stvari i proljetna vožnja bit će ugodnija

Pripazite na ovih pet stvari i proljetna vožnja bit će ugodnija
1

Konačno smo zakoračili u proljeće i temperature su vrlo ugodne, no auto još niste pregledali? Uz ovih pet jednostavnih savjeta pobrinut ćete se da vaš ljubimac nakon hladne zime uspješno dočeka ljeto...

VIDEO

Nakon duge zime vlasnici često ne provjere svoje automobile i nastave bezbrižno voziti. To ne mora nužno biti pogreška, no ako u proljeće vrlo jednostavno i kratko provjerite automobil mogućnost nenadanih loših situacija (kvarova) drastično se smanjuje. Dovoljno je prionuti cjelovitoj vizualnoj kontroli, od branika, blatobrana i pragova do motora. Vrlo je važno provjeriti stanje automobila i otkloniti moguće uzročnike troška te se osigurati da vozilo lijepo 'prede' početkom toplijega vremena, piše Auto start

Pranje i poliranje 

Szabo

Dobro pranje najvažnija je stavka s ovoga popisa. Tijekom zimskih mjeseci na i s donje strane automobila prikupe se naslage prljavštine koja se tijekom mjeseci nakupi na prljavoj cesti. Ne zaboravimo sol koju se zimi posipa po cestama radi smanjenja mogućnosti pojave leda. Uz debele naslage masnoće i prljavštine ta sol može uzrokovati oštećenje laka, kao i metalnih dijelova šasije, a to svakako ne želite. Zato izvana dobro i temeljito očistite automobil, a posebno njegovo podvozje (pranje podvozja nude neke automatske praonice).

Čišćenje unutrašnjosti 

Nitko ne želi provesti zimski dan na hladnoći čisteći unutrašnjost svog auta. Po dolasku toplijega vremena odredite jedan slobodan dan za čišćenje interijera. Valja baciti sve smeće, papiriće i ostale nakupljene stvari koje su se 'nastanile' tijekom zime, a također i isprati tepihe i očistiti sjedala. Neće auto samo izgledati čišći, nego ćete se u njemu osjećati svježije i ugodnije.

Provjeriti tlak u gumama 

To je jedna od najbitnijih stavki u proljetnome razdoblju. Kako se temperature zraka zimi spuštaju tako se i tlak u gumama smanjuje pa vozači instinktivno napumpaju gume do propisane vrijednosti. Porastom temperatura povećava se i tlak zraka u gumama pa nerijetko prijeđe propisanu vrijednost, što uvelike smanjuje vozne značajke auta i povećava potrošnju. Zato se ne libite otići na benzinsku crpku i provjeriti je li tlak zraka u propisanim vrijednostima.

Pregledati metlice brisača 

Zbog nenadanih proljetnih pljuskova valja imati metlice spremne za uporabu, a ako su se one za hladnih zimskih mjeseci potrošile, ili čak oštetile, uzrokovat će probleme čim poče padati kiša. Zato je dobro početkom proljeća provjeriti stanje i eventualna napuknuća na gumenim metlicama i po potrebi ih zamijeniti.

Provjeriti situaciju ispod 'haube'

Obvezno pregledajte sve elemente ispod poklopca motora da biste bili sigurni je li vaš ljubimac besprijekorno 'preživio' hladnu zimu. Temperature su se nerijetko spuštale i ispod -15 stupnjeva, stoga valja provjeriti stanje gumenih crijeva i remena, jer ne smiju bili previše kruti ili jako potrošeni. Ako se to dogodi, odmah valja otići ovlaštenom ili lokalnom serviseru i prema potrebi zamijeniti oštećene dijelove motora. Također, važno je provjeriti rashladnu tekućinu, odnosno antifriz, kojega mora biti dovoljno i, još važnije, ne smije biti prestar. Ako isti antifriz koristite već godinama, preporučuje se da ga zamijenite jer se tijekom godina gube njegova dobra svojstva, a upravo je on ključan u sprječavanju pregrijavanja motora u toplijim mjesecima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Mark, jesi se našikao bunike?! Objave o Milanoviću i Ustavnom sudu fejs proglasio nasiljem!
ŠTO JE SAD OVO

Mark, jesi se našikao bunike?! Objave o Milanoviću i Ustavnom sudu fejs proglasio nasiljem!

Naša je tehnologija pokazala da objava izgleda kao druge koje krše naše Standarde zajednice po pitanju Nasilan i uznemirujuć sadržaj, kažu nam iz Mete

Približava nam se Vražji komet: Veći je od Mount Everesta, a vidi se jednom u 70 godina
SPEKTAKL NA NEBU

Približava nam se Vražji komet: Veći je od Mount Everesta, a vidi se jednom u 70 godina

Komet 12P/Pons-Brooks najbolje bi se trebao vidjeti krajem ožujka, ali na mračnim mjestima koja nisu zagađena svjetlošću. Sljedeći put bi trebao biti vidljiv tek 2095. godine
Čudovišta, vampiri i asteroidi: Teorije zavjere stvorene AI-om preplavile društvene mreže...
NAJAVLJUJU SMAK SVIJETA

Čudovišta, vampiri i asteroidi: Teorije zavjere stvorene AI-om preplavile društvene mreže...

Abbie Richards, istraživačica dezinformacija na TikToku, rekla je da širenje teorija zavjera može biti financijski isplativo kroz "Kreativni program" TikToka.